favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snowden brez potnega lista obtičal na moskovskem letališču

Deli na:
Snowden brez potnega lista obtičal na moskovskem letališču

Foto: Reuters

Nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki je izdal podrobnosti o spornem ameriškem nadzoru nad komunikacijami, ostaja na moskovskem letališču Šeremetjevo, so sporočili iz letališča. Zaradi neveljavnega potnega lista ne more kupiti nove letalske vozovnice.

Snowden se po navedbah letališkega osebja že četrti dan nahaja v tranzitnem predelu letališča, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 30-letnik je sicer ostal brez veljavnega potnega lista, kar pomeni, da ne more izkazati svoje identitete, kupiti letalske karte in posledično tudi odpotovati.

Washington, ki je Snowdnu preklical potni list, od Moskve zahteva izročitev "izdajalca skrivnosti". Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek to možnost zavrnil, češ da je Snowden "svoboden mož", ki ni nikoli prečkal ruske meje in v Rusiji ni storil nikakršnega prekrška.

Ker se Snowden zadržuje v tranzitnem območju letališča, namreč ni šel mimo ruske mejne kontrole. Putin je vseeno pozval prva moža ruske in ameriške tajne službe, naj preučita primer. Obenem je zavrnil namige, da Rusija Snowdna načrtno zadržuje na letališču in da ga tam zaslišujejo ruski vohuni.


Prvi mož spletne strani WikiLeaks Julian Assange, ki Snowdnu pomaga pri begu, medtem ko je sam ujet na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je pred tem sporočil, da je Snowden Hongkong zapustil s pomočjo dokumenta, ki dokazuje, da mu je Ekvador podelil poseben status begunca. Ni pa jasno, ali lahko s tem dokumentom tudi nadaljuje potovanje.

Ekvador na Snowdnovo prošnjo za podelitev azila še ni odgovoril, medtem ko je Venezuela sporočila, da za azil pri njih Američan ni zaprosil. Je pa venezuelski predsednik Nicolas Maduro poudaril, da bi Venezuela takšno prošnjo, v kolikor bi jo prejela, preučila.

Venezuela je ena od držav, ki se jo omenja kot morebitno destinacijo Snowdna.

Z nekdanjim ameriškim analitikom sicer potuje predstavnica WikiLeaksa Sarah Harrison, ki jo pri WikiLeaksu označujejo za novinarko in pravno podpornico, čeprav nima pravne izobrazbe. Harrisonova je bila praktikantka britanskega centra za raziskovalno novinarstvo, kjer je tudi spoznala Assangea. Od tam je prestopila k WikiLeaksu.