Revija Reporter
Svet

Slovo od astronavta Neila Armstronga

STA

14. sep. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Okoli 2500 ljudi se je včeraj v nacionalni katedrali v Washingtonu poslovilo od pokojnega astronavta Neila Armstronga, ki je 20. julija 1969 kot prvi Zemljan stopil na Luno. Armstronga bodo pokopali v petek na neobjavljeni lokaciji na morju.

Na slovesni medverski maši so se zbrali Armstrongovi nekdanji kolegi, politiki in navadni Američani, ki jih je leta 1969 ob prvem koraku na Luno navdušil z besedami: "To je majhen korak za človeka, velik skok za človeštvo."

Nekdanji astronavt,upravitelj vesoljske agencije Nasa Charles Bolden, je na slovesnosti prebral pismo ameriškega predsednika Baracka Obame. Ta je zapisal, da se lahko Armstrongov odtis, ki ga je pustil na Luni, meri z vtisom, ki ga je pustil pri navadnih Američanih.

Bolden je poudaril Armstrongovo skromnost in pogum, ki sta ga dvignila med zvezde. Zadnji človek na Luni Eugene Cernan pa je med drugim dejal, da je Armstrong utelešenje vsega velikega v Ameriki in se bo lahko sedaj končno dotaknil božjega obličja.

Cernan se je sprehodil po Luni v okviru misije Apollo 17, ki je bila doslej zadnji obisk s človeško posadko na Luni, ki jo je v treh letih obiskalo skupaj dvanajst ameriških astronavtov.

Slovesnosti v katedrali, ki jo v enem od oken krasi pravi kamen z Lune, sta se udeležila tudi Armstrongova kolega z misije Apollo 11, Buzz Aldrin ter Michael Collins, prav tako pa tudi astronavt in politik John Glenn. Nekdanji finančni minister ZDA John Snow je za Armstronga, ki je umrl 25. avgusta v starosti 82 let, dejal, da je znova ušel Zemlji, kjer pa je zapustil veliko dediščino.

Armstrongovi vdovi Carol je Bolden ob tej priložnosti izročil ameriško zastavo, ki je ob njegovi smrti plapolala v vesoljskem centru v Houstonu na pol droga.

Slovesnost pa so obogatile tudi molitve in pesmi. Med drugim je pevka Diana Krall zapela uspešnico Franka Sinatre "Fly Me to the Moon" (Ponesi me na Luno).