nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slave željni narkokralj El Chapo se je pustil intervjuvati Seanu Pennu in pristal v rokah policije

Deli na:
Slave željni narkokralj El Chapo se je pustil intervjuvati Seanu Pennu in pristal v rokah policije

Foto: Rolling Stone

Kot kaže je bila za narkokralja Joaquina El Chapa Guzmana usodna želja po slavi - med drugim se je pustil intervjuvati igralcu Seanu Pennu, ki se je z Guzmanom sestal na tajnem kraju v Mehiki, a pri tem nekdo ni bil dovolj skrivnosten. El Chapo je želel, da o njegovem življenju posnamejo film in se je o tem dogovarjal z ljudmi in filmske industrije. Pri Pennovem intervju z Guzmanom je bila med posredniki tudi mehiška igralka Kate del Castillo, ki je v telenoveli Kraljica juga igrala preprodajalko mamil.

Penn je za glasbeno revijo Rolling Stone napisal članek o svojem srečanju z najbolj iskanim človekom v Mehiki, s katerim sta kakih sedem ur sedela in se pogovarjala. El Chapo se v intervjuju ne pretvarja več, da je zgolj nedolžen poslovnež in priznava, da se ukvarja z mamili. Ali se vsaj je - možno je namreč, da bodo Mehičani narkokralja izročili Američanom. Iz ameriškega zapora bo El Chapu težje pobegniti kot iz mehiškega, kjer sta mu doslej uspela že dva drzna pobega.

Ameriški mediji navajajo besede neimenovanega visokega uradnika mehiškega pravosodnega ministrstva, da bo Mehika tokrat uresničila zahtevo ZDA po izročitvi šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina El Chapa Guzmana. Vendar pa se to v najboljšem primeru lahko zgodi šele čez pol leta.

Najverjetneje še kasneje, saj se bodo El Chapovi odvetniki pritožili na vsaki stopnji postopka. Gangsterjev odvetnik Juan Pablo Badillo je za mehiški časopis povedal, da El Chapa ne smejo izročiti v ZDA, ker bi to okrnilo državno suverenost Mehike. Badillo je že pred časom izjavil, da je El Chapo pred pol leta pobegnil iz zapora ravno zaradi grožnje z izročitvijo ZDA.

V ZDA so aretacijo pozdravili, Guzmana tam iščejo zaradi številnih zločinov v povezavi s trgovino z mamili. Če bo izročen ZDA, je precej verjetno, da ga ne bo več na svobodi. Iz mehiških zaporov, kjer je živel kot kralj, je doslej pobegnil že večkrat. Nazadnje po predoru z motorjem na tirnicah.

Pravosodna ministrica Mehike Arely Gomez je povedala, da so kriminalca ujeli tudi s pomočjo njegovih stikov z igralci in producenti. Guzman je menda želel, da posnamejo biografski film in pred meseci je imel celo intervju z igralcem Seanom Pennom za revijo Rolling Stone.

Rolling Stone je objavil fotografijo obeh, kako se rokujeta, Penn pa je napisal članek, v katerem je opisal, kako je prišel do intervjuja. Posredovala je mehiška igralka Kate del Castillo.

Pravosodne oblasti Mehike so ga tako imele na muhi že nekaj mesecev, vendar pa Guzmanovega prejšnjega skrivališča v zvezni državi Durango niso napadli, ker so bili poleg njega dve ženski in otrok. Spremljali so ga naprej in v petek napadli njegovo hišo v mestu Los Mochis v državi Sinaloa pri Tihem oceanu.

V obstreljevanju je bilo ubitih pet članov kartela, šest pa so jih ujeli. El Chapo je spopad izkoristil, da s šefom varnosti Ivanom Gastelumom pobegne skozi hudourniški odtočni jašek na ulico, kjer sta zaplenila vsak svoj avtomobil, vendar nista prišla daleč. Policija se je odzvala na prijavo tatvine avtomobilov in kriminalca ujela nedaleč od Los Mochisa.

Mehika je po zadnji aretaciji El Chapa leta 2014 vehementno zavračala zahteve ZDA po izročitvi. Takratni pravosodni minister je celo povedal, da ga bodo izročili, vendar šele, ko bo odslužil vse kazni v Mehiki, torej čez kakšnih 300 do 400 let.

Vlada predsednika Enriqueja Pene Nieta se, kot kaže, zdaj le zaveda, da ima velik problem s korupcijo v zaporih, kjer mamilarski šefi živijo na veliki nogi in se sprehajajo noter in ven, kot se jim zdi.

El Chapo se izročitve v ZDA boji, ker bo podkupovanje ali izsiljevanje uradnikov v tamkajšnjih zaporih maksimalne varnosti precej težje. Njegov odvetnik bo skušal izročitev zavleči, kolikor bo mogoče, El Chapo pa lahko vmes ponovno poskuša pobegniti.