stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slabo darilo za obletnico

Deli na:

Republikanski državni senator Scott Brown je v torek v ameriški zvezni državi Massachusetts pripravil pravi politični potres, saj je uspel osvojiti sedež v zveznem senatu, ki ga je več kot pol stoletja zasedala legendarna demokratska politična družina Kennedy.

Republikanski državni senator Scott Brown je v torek v ameriški zvezni državi Massachusetts pripravil pravi politični potres, saj je uspel osvojiti sedež v zveznem senatu, ki ga je več kot pol stoletja zasedala legendarna demokratska politična družina Kennedy.

Na nadomestnih volitvah za sedež pokojnega Edwarda Kennedyja, ki je lani umrl za rakom, je Brown premagal demokratsko pravosodno ministrico Massachusettsa Martho Coakley z 52 odstotki proti 47 odstotkov glasov. Neodvisni kandidat Joseph Kennedy, ki sicer ni v sorodu s pokojnim senatorjem, pa je dobil odstotek glasov. Volitev se je udeležilo okoli 2,2 milijona volivcev oziroma približno 55 odstotkov upravičencev, kar je zelo visoka udeležba za nadomestne volitve.

Brownova zmaga bo še dolgo odmevala in tudi zapisana v zgodovino. Volivci Massachusettsa namreč niso poslali republikanca v zvezni senat vse od leta 1972, najbolj boleče za demokrate pa je, da je šel po zlu sedež, ki ga je 50 let imel legendarni borec za zdravstveno reformo Edward Kennedy, pred njim pa njegov brat, pokojni John F. Kennedy.

Brown je svojo kampanjo utemeljil na nasprotovanju zdravstveni reformi, demokrati v Washingtonu pa imajo sedaj na voljo za potrditev reforme le okoli dva tedna. Morda tudi več, če se bodo šli umazanih igric in bo državni sekretar Massachusettsa dlje zavlačeval s potrditvijo oziroma bo demokratska večina v Washingtonu zavlačevala z zaprisego Browna.

Demokrati imajo v zveznem senatu trenutno 58 sedežev, z njimi pa glasujeta tudi dva neodvisna. Kennedyja je namreč začasno zastopal Paul Kirk. Z Brownom bodo imeli republikanci 41 sedežev, kar pomeni, da bo demokratom zmanjkal glas za preprečitev obstrukcije oziroma filibustra.

Pogajanja med demokrati v senatu in predstavniškem domu o uskladitvi dveh potrjenih predlogov zdravstvene reforme še potekajo. Ena možnost je, da bi demokrati v predstavniškem domu sprejeli senatni predlog, o katerem potem ne bo potrebno ponovno glasovanje v senatu. Druga možnost pa je, da bi demokrati potrdili reformo s tako imenovanim procesom "pomiritve", to je po delih in začasno, za kar bi potrebovali le 51 glasov večine. Nobena možnost ni dobra, saj so volivci Massachusettsa jasno dali vedeti, da reforme, ki nastaja v kongresu, ne želijo.

Dan pred obletnico Obamove inavguracije po volitvah, na katerih so se izrekli za spremembe, vključno z reformo zdravstva, so se Američani teh sprememb prestrašili. Kakor so volitve 2008 pomenile zavrnitev politike republikancev in predsednika Georgea Busha, tako so volitve v Massachusettsu pokazale, da jim ni všeč niti to, kar delajo demokrati. Glede na ankete večina nezadovoljstva leti na demokratski kongres, Obama pa osebno ostaja priljubljen, ne pa njegove politike.

Demokrati sedaj čakajo analize političnega vzdušja v ZDA, vendar šele, ko se bo končalo medsebojno obtoževanje. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je sporočil, da je Obama presenečen in razočaran. Obamov politični strateg David Axelrod pa je zavrnil obtožbe iz Massachusettsa, da so Coakleyjevi priskočili prepozno na pomoč. "Storili smo vse, kar so nas prosili, in če bi nas poklicali prej, bi prej prišli," je dejal Axelrod.

Obama je hitel pomagati šele v nedeljo, ko so se ankete nekoč velik zaostanek za Coakleyjevo spremenile v prednost za Browna. Na Coakleyjevo pa so tudi leteli očitki, da je "zaspala" in šla celo na dopust, medtem ko se je Brown udeležil kampanje po Massachusettsu in se predstavljal za človeka ljudstva, ki bo ustavil "ponorelo porabo" v Washingtonu in nagrajevanje bogatašev z Wall Streeta. Drugega kot blokade demokratov ni predlagal, ampak kaže, je to trenutno zadostovalo.

Wall Street je v upanju na njegovo zmago veselo poskočil. Indeks Dow Jones je porasel za 116 točk, predvsem po zaslugi delnic zdravstvenih zavarovalnic in farmacevtskih podjetij, ki v primeru poraza zdravstvene reforme pričakujejo neovirano rast dobičkov. Bela hiša bo sicer skušala krivdo valiti na kampanjo Coakleyjeve, a ne more uiti dejstvu, da je za njen poraz kriv tudi Washington.