900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skupina Čehov po zgledu Pussy Riot protestirala v katedrali

Deli na:
Skupina Čehov po zgledu Pussy Riot protestirala v katedrali

Foto: Reuters

Nasprotniki zakona o vračanju nacionaliziranega premoženja verskim skupnostim so se odločili za protest po zgledu ruske uporniške punk skupine Pussy Riot. V nedeljo so tako v praški katedrali sv. Vida z maskami prek obrazov odpeli staro cerkveno pesem, ki pa so ji spremenili besedilo.

Kot piše beograjska tiskovna agencija Beta, je osem mladih s pisanimi maskami v katedrali v času med dvema bogoslužjema razvilo velik napis "Sveti Vaclav odženi Duko in Nečasa". To je letelo na češkega premiera Petra Nečasa in na prvega človeka Katoliške cerkve na Češkem Dominika Duko.

Obenem so odpeli liturgično pesem sv. Vidu, zaščitniku Čehov, ki pa so ji spremenili besedilo, tako da kritizira zakon o vračanju cerkvenega premoženja. O tem zakonu bo na zasedanju, ki se začenja ta torek, znova odločal spodnji dom češkega parlamenta, potem ko ga je senat, v katerem ima večino opozicija, nedavno zavrnil.

Incident je še pred prihodom policije prekinil organist, tako da so lahko policisti protestnikom, ko so ti prišli iz cerkve, le še zaplenili protestni napis.

Proti vračanju cerkvenega premoženja, ki so ga komunistične oblasti nacionalizirale in odvzele po letu 1948, je kategorično češka politična levica, pa tudi v javnosti ni preveč razumevanja zanj, še posebej ne v sedanjih kriznih časih, piše Beta.



Vsem drugim so nacionalizirano oz. zaseženo premoženje vrnili že na začetku tranzicije v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, nerešeno je ostalo samo vprašanje vračanja premoženja verskim skupnostim, ki tako čakajo več kot 20 let. Nečasova desnosredinska vlada je sedaj končno dosegla dogovor glede tega z vsemi 17 verskimi skupnostmi.

Po zakonu, ki ga je 200-članski spodnji dom parlamenta potrdil v začetku leta, po zavrnitvi v senatu pa ga mora še enkrat, naj bi se vrnila polovica zgodovinsko cerkvenih nepremičnin, ki so sedaj v lasti države in so vredne okoli tri milijarde evrov. Za premoženje v lasti občin in regij naj bi cerkve dobile odškodnino v višini 2,36 milijarde evrov.

Država naj bi po drugi strani postopoma prenehala izplačevati subvencije verskim skupnostim, iz katerih se med drugim financirajo plače duhovnikov.

Ker naj bi bile odškodnine izplačane v roku 30 let in zakon predvideva njihovo valorizacijo v skladu z inflacijo, je nemogoče napovedati, koliko bo država verskim skupnostim na koncu dejansko plačala, še dodaja Beta.