Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Svet

Škotom ne diši londonska vizija brexita; zavrnilo so britansko zakonodajo o odhodu iz EU

Deli na:
Škotom ne diši londonska vizija brexita; zavrnilo so britansko zakonodajo o odhodu iz EU

Foto: Getty Images

Škotski parlament je včeraj s 93 glasovi proti in 30 za formalno zavrnil britansko zakonodajo, ki se nanaša na izstop Velike Britanije iz EU (brexit). Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za precedenčni primer, ki bi lahko povzročil ustavno krizo na Otoku. V britanskem parlamentu sicer razprava o omenjeni zakonodaji še poteka.

Britanska premierka Theresa May tudi ni obvezana, da glede na včerajšnjo odločitev škotskih poslancev spreminja zakonodajo o brexitu, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko napetosti med Londonom in Edinburgom okrepile prizadevanja za samostojnost Škotske.

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je tudi voditeljica Škotske nacionalistične stranke (SNP), je že ocenila, da se Velika Britanija bliža "ustavnemu ozemlju, ki ga ni na zemljevidu". Predstavniki Škotske so Mayevo tudi obtožili, da "si prisvaja oblast".

Jabolko spora je predvsem nadzor nad pristojnostmi, ki so trenutno v rokah Bruslja, kot sta npr. kmetijstvo in ribištvo, ko bo Velika Britanija zapustila EU.

SNP si prizadeva, da bi te pristojnosti poslej bile v rokah Škotske, britanska konservativna vlada pa vztraja, da bi morale biti v rokah Londona.

Vodja škotskih pogajalcev za Brexit Michael Russell je ob tem že opozoril, da bo vsak poskus, da bi brexit zlorabili za omejevanje pravic škotskega parlamenta "zabeležen tako tukaj kot po vsej Evropi". "Ne morejo se pretvarjati, da ni bilo nobenega dejanja," je še dejal.

Poleg SNP so proti zakonodaji o brexitu glasovali tudi škotski laburisti, Zeleni in liberalni demokrati. Zakonodajo so podprli zgolj škotski konservativci, še navaja AFP.