Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škotom ne diši londonska vizija brexita; zavrnilo so britansko zakonodajo o odhodu iz EU

Deli na:
Škotom ne diši londonska vizija brexita; zavrnilo so britansko zakonodajo o odhodu iz EU

Foto: arhiv Reporterja

Škotski parlament je včeraj s 93 glasovi proti in 30 za formalno zavrnil britansko zakonodajo, ki se nanaša na izstop Velike Britanije iz EU (brexit). Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za precedenčni primer, ki bi lahko povzročil ustavno krizo na Otoku. V britanskem parlamentu sicer razprava o omenjeni zakonodaji še poteka.

Britanska premierka Theresa May tudi ni obvezana, da glede na včerajšnjo odločitev škotskih poslancev spreminja zakonodajo o brexitu, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko napetosti med Londonom in Edinburgom okrepile prizadevanja za samostojnost Škotske.

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je tudi voditeljica Škotske nacionalistične stranke (SNP), je že ocenila, da se Velika Britanija bliža "ustavnemu ozemlju, ki ga ni na zemljevidu". Predstavniki Škotske so Mayevo tudi obtožili, da "si prisvaja oblast".

Jabolko spora je predvsem nadzor nad pristojnostmi, ki so trenutno v rokah Bruslja, kot sta npr. kmetijstvo in ribištvo, ko bo Velika Britanija zapustila EU.

SNP si prizadeva, da bi te pristojnosti poslej bile v rokah Škotske, britanska konservativna vlada pa vztraja, da bi morale biti v rokah Londona.

Vodja škotskih pogajalcev za Brexit Michael Russell je ob tem že opozoril, da bo vsak poskus, da bi brexit zlorabili za omejevanje pravic škotskega parlamenta "zabeležen tako tukaj kot po vsej Evropi". "Ne morejo se pretvarjati, da ni bilo nobenega dejanja," je še dejal.

Poleg SNP so proti zakonodaji o brexitu glasovali tudi škotski laburisti, Zeleni in liberalni demokrati. Zakonodajo so podprli zgolj škotski konservativci, še navaja AFP.