verboten Odkrito.si

Natalija Verboten žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. avgusta

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Svet

Škotom ne diši londonska vizija brexita; zavrnilo so britansko zakonodajo o odhodu iz EU

Deli na:
Škotom ne diši londonska vizija brexita; zavrnilo so britansko zakonodajo o odhodu iz EU

Foto: Getty Images

Škotski parlament je včeraj s 93 glasovi proti in 30 za formalno zavrnil britansko zakonodajo, ki se nanaša na izstop Velike Britanije iz EU (brexit). Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za precedenčni primer, ki bi lahko povzročil ustavno krizo na Otoku. V britanskem parlamentu sicer razprava o omenjeni zakonodaji še poteka.

Britanska premierka Theresa May tudi ni obvezana, da glede na včerajšnjo odločitev škotskih poslancev spreminja zakonodajo o brexitu, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko napetosti med Londonom in Edinburgom okrepile prizadevanja za samostojnost Škotske.

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je tudi voditeljica Škotske nacionalistične stranke (SNP), je že ocenila, da se Velika Britanija bliža "ustavnemu ozemlju, ki ga ni na zemljevidu". Predstavniki Škotske so Mayevo tudi obtožili, da "si prisvaja oblast".

Jabolko spora je predvsem nadzor nad pristojnostmi, ki so trenutno v rokah Bruslja, kot sta npr. kmetijstvo in ribištvo, ko bo Velika Britanija zapustila EU.

SNP si prizadeva, da bi te pristojnosti poslej bile v rokah Škotske, britanska konservativna vlada pa vztraja, da bi morale biti v rokah Londona.

Vodja škotskih pogajalcev za Brexit Michael Russell je ob tem že opozoril, da bo vsak poskus, da bi brexit zlorabili za omejevanje pravic škotskega parlamenta "zabeležen tako tukaj kot po vsej Evropi". "Ne morejo se pretvarjati, da ni bilo nobenega dejanja," je še dejal.

Poleg SNP so proti zakonodaji o brexitu glasovali tudi škotski laburisti, Zeleni in liberalni demokrati. Zakonodajo so podprli zgolj škotski konservativci, še navaja AFP.