Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skoraj 100 mrtvih v napadu Al Kaide v Jemnu

Deli na:

Jemensko prestolnico Sana je včeraj pretresel samomorilski bombni napad, v katerem je umrlo najmanj 96 ljudi, okoli 300 je ranjenih, so sporočile jemenske oblasti. Samomorilski napadalec se je razstrelil med pripravami na današnjo parado ob jemenskem državnem prazniku. Odgovornost za napad je prevzela Al Kaida na Arabskem polotoku.

Samomorilski napadalec, oblečen v vojaško uniformo, se je razstrelil med pripadniki varnostnih sil in študenti, ki so pripravljali parado, ki naj bi potekala v torek na jemenski državni praznik.

Napad se je zgodil na trgu Al Saben v Sani, ki se nahaja blizu predsedniške palače in je bil zaradi priprav na parado zaprt od nedelje. Priprave je obiskal tudi jemenski obrambni minister Mohamed Naser Ahmed, ki pa v napadu ni bil ranjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odgovornost za napad je prevzela teroristična mreža Al Kaida na Arabskem polotoku. Kot je zatrdila, so bili tarča napada "obrambni minister in ostali voditelji, ki vodijo 'ameriško vojno' zoper naš narod v provinci Abjan na jugu države".

Napad je že ostro obsodil jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi. Zatrdil je, da bo vlada, ne glede na žrtve, nadaljevala boj proti terorizmu, dokler ta ne bo povsem izkoreninjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Obsodbe napada medtem prihajajo tudi iz sveta, med drugim so to storile ZDA, ki so ponudile pomoč pri preiskavi, pa tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Slednji je obenem poudaril, da je treba odgovorne privesti pred sodišče.

Današnji teroristični napad je najhujši, odkar je februarja oblast v državi prevzel predsednik Hadi, ki je takrat obljubil, da bo iz južnih in vzhodnih provinc države izgnal islamistične militariste Al Kaide.

Napad je Jemen pretresel deset dni po začetku obširne vojaške ofenzive v južni provinci Abjan, kjer so islamisti prevzeli oblast v številnih krajih. Po poročanju AFP je od začetka ofenzive umrlo 213 ljudi, od tega 158 pripadnikov Al Kaide.

V torek bodo sicer obeležili 22. obletnico združitve Severnega in Južnega Jemna, ki se je zgodila 22. maja 1990. Na ta dan Jemenci praznujejo svoj dan državnosti.

Vojaška parada bi bila prvo praznovanje obletnice v Jemnu, odkar se je dolgoletni voditelj države Ali Abdulah Saleh novembra lani odločil za odstop. Za zdaj ni znano, ali bodo kljub današnjemu napadu priredili parado.