Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirski uporniki naj bi zavzeli največji jez v državi

Deli na:
Sirski uporniki naj bi zavzeli največji jez v državi

Foto: Reuters

Sirski uporniki so po lastnih navedbah prevzeli nadzor nad največjim jezom v državi. Če so njihove navedbe resnične, je to velik strateški udarec za režim predsednika Bašarja al Asada in največja gospodarska izguba doslej, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski aktivisti trdijo, da so uporniški borci zavzeli vse vhode in izhode na jezu Tabka pri hidroelektrarni na reki Evfrat v severni provinci Raka. Gre za hidroelektrarno s kapaciteto 880 megavatov elektrike, ki dobavlja velik del elektrike za mesto Alep na severu Sirije.

Jez je bil zgrajen leta 1973, njegova gradnja je trajala pet let. Dolg je 4,5 kilometra, visok 60 metrov in v širino meri 512 metrov. Ko je bil zgrajen, se ga je prijel vzdevek "jez revolucije" - ironično po vojaškem udaru leta 1966, ki je prinesel na oblast Hafeza al Asada, očeta sedanjega predsednika.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu omenjeni jez sicer še naprej deluje. Uporniki naj bi prevzeli nadzor nad njim, a v samem objektu niso, saj naj bi se bali morebitnega bombnega napada režimskih sil.


Uporniki naj bi sicer tudi prevzeli nadzor nad krajem Tabka v bližini jeza, kjer živijo uslužbenci hidroelektrarne in njihove družine.

Sirski uporniki so ofenzivo na Alep sprožili julija lani, od takrat pa to mesto ostaja razdeljeno med upornike in vladne sile. Nobena stran očitno ni sposobna nasprotnikov dokončno pregnati iz mesta.

Medtem je bilo danes v napadu na mejni prehod na meji med Sirijo in Turčijo ubitih najmanj sedem ljudi, veliko pa je tudi ranjenih, so sporočile turške oblasti. Na mejnem prehodu naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa eksplodiral avtomobil bomba.

V severovzhodni sirski provinci Hasakeh pa je bilo danes v dvojnem samomorilskem napadu ubitih 14 pripadnikov sirskih varnostnih sil. Uporniki so detonirali dva avtomobila bombi, enega pred sedežem državne varnostne službe in drugega pred vojaških poslopjem v mestu Šadada. Po navedbah observatorija bo število mrtvih verjetno še naraslo, saj je veliko ranjenih.