nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirci, ki so izdali terorističnega osumljenca, zanikajo sodelovanje z njim

Deli na:
Sirci, ki so izdali terorističnega osumljenca, zanikajo sodelovanje z njim

Foto: Twitter

Trojica sirskih beguncev, ki je v ponedeljek policiji pomagala aretirati terorističnega osumljenca Džaberja Albakra, je zanikala vsakršno vpletenost v njegove načrte. Kot je poudaril eden od Sircev, na začetku niso vedeli, kdo je Albakr, sodelovanja pa jih je v priporu obtožil le zaradi želje po maščevanju.

Potem ko so ga prijavili trije sirski begunci, je Albakra v ponedeljek v Leipzigu prijela nemška policija. Kot je pojasnil eden od Sircev, v javnosti imenovan Mohamed A, jih je Albakr poskušal podkupiti, a ga kljub temu niso želeli izpustiti in so ga zvezali z električnim kablom.

Povedal je, da ga je Albakr ustavil na železniški postaji in ga povprašal po možnostih za prenočitev, nakar ga je odpeljal v svoje stanovanje v Leipzigu. Šele v stanovanju je prek Facebooka naletel na obvestilo policije, da iščejo Albakra. Nemudoma je obvestil prijatelje in policijo.

Albakr je v priporu trojico nato obtožil, da je bila del njegovega načrta.

V Albakrovem stanovanju v Chemnitzu so našli 15 kilogramov razstreliva, direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen pa je v torek potrdil, da je načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu skrajne skupine Islamska država.

Albakra so nato v sredo našli obešenega v njegovi zaporniški celici v Leipzigu, kar je v Nemčiji sprožilo ostre odzive. Nemški politiki so se na novico odzvali z zahtevo po preiskavi, Albakrjev odvetnik po uradni dolžnosti pa je ocenil, da gre za pravosodni škandal.

Za preiskavo Albakrovega samomora se je včeraj zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, za vsak samomor zapornika velja, da je šlo nekaj narobe. Po njegovih besedah so bile storjene napake pri ocenah v zvezi z Albakrovim priprtjem.

Kot je pojasnil, Merklova podpira zahtevo notranjega ministra Thomasa de Maiziera po preiskavi samomora. Albakrova smrt je preiskavo domnevnega terorističnega načrta močno otežila, je še dodal Seibert.

Albakr je v Nemčijo prišel kot sirski begunec februarja lani. Njegovo registracijo so opravili v Münchnu, nato so ga nastanili v Chemnitzu. Oktobra lani so mu priznali azil za tri leta. Od marca letos je bil prijavljen v Eilenburgu severno od Leipziga. V tem obdobju se je vmes vrnil tudi v Sirijo, kar je potrdila njegova družina. Jeseni lani je tako bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib.