nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja razglasila vojno stanje z južno sosedo

Deli na:
Severna Koreja razglasila vojno stanje z južno sosedo

Foto: Reuters

Severna Koreja je danes razglasila, da je v vojni z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Moskvi so se na severnokorejske grožnje že odzvali in pozvali k zadržanosti.

"Odnosi med Korejama so od tega trenutka v vojnem stanju in vsa vprašanja med državama se bodo reševala v skladu z vojaškim protokolom. Končno je konec dolgotrajnih razmer na Korejskem polotoku, ki niso ne mir in ne vojna...Vsaka provokacija v bližini kopenske in pomorske meje z Južno Korejo bi povzročila jedrsko vojno," je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila severnokorejska vlada.

Pjongjang je tudi ponovno podkrepil neposredne grožnje ZDA, kot morebitne cilje pa navedel kopno ZDA, Havaje, Guam ter v Južni Koreji nameščene ameriške sile.

Na razglasitev Severne Koreje se je že odzvala Rusija, ki je danes vse strani konflikta pozvala k "odgovornosti in zadržanosti", pri tem pa opozorila ZDA in Južno Korejo pred nadaljnjimi provokacijami.


"Jasno je, da nas napetosti na naši vzhodni meji ne pustijo hladne," je povedal predstavnik ruskega zunanjega ministrstva za Severno Korejo Grigorij Logvinov. Rusko zunanje ministrstvo položaj ocenjuje kot "zelo napet in nevaren", a da so se ZDA in Južna Koreja odzvale uravnoteženo ter tako situacija ni nepopravljiva.

Korejska vojna med letoma 1950 in 1953 se je končala s premirjem, mirovnega sporazuma pa obe Koreji vse do danes nista podpisali, kar pomeni, da sta tehnično bili zadnjih 60 let v vojni.

Severna Koreja je v začetku meseca objavila, da prekinja premirje in druge dvostranske sporazume s svojo južno sosedo. Za ta korak se je odločila v znak protesta zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

Odnosi na Korejskem polotoku so se zelo zaostrili po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos. Varnostni svet Združenih narodov je takrat v odgovor na poskus razširil sankcije proti Severni Koreji.