Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja: Prvi javni nagovor Kim Jong Una

Deli na:

Severna Koreja danes slovesno obeležuje 100. obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga, deda sedanjega voditelja Kim Jong Una in očeta decembra umrlega Kim Jong Ila. Dogodek so obeležili z veliko vojaško parado v Pjongjangu, Kim Jong Un pa je ob tej priložnosti prvič javno nagovoril narod.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je novi voditelj v govoru na vojaški paradi zahvalil obema prednikoma, ljudstvo pa pozval k "skupnemu delu do končne zmage". Pozdravil je tudi vse rojake v Južni Koreji in po svetu, ki si prizadevajo za združitev obeh Korej.

"Izražam najčistejše spoštovanje in največjo čast našima velikima tovarišema Kim Il Sungu in Kim Jong Ilu," je dejal mladi voditelj, ki je z odra, s katerega si je ogledal parado, prebral vnaprej pripravljeno izjavo.

Kot je poudaril, mora Severna Koreja "na vse možne načine" okrepiti svojo vojsko in doseči cilj, ki je "izgradnja močne in uspešne socialistične države". "Časi, ko nam je sovražnik grozil in nas izsiljeval z jedrskimi bombami, so za vedno mimo," je dodal vodja države z jedrsko bombo.

Po njegovih besedah je mir za Severno Korejo pomemben, "a dostojanstvo naroda in suverenost države sta še pomembnejša", poroča AFP. Kot je še dodal, je partija odločena zagotoviti, da ljudem "ne bo več potrebno zategovati pasov, ampak bodo lahko v celoti uživali socialistično blagostanje".

Severnokorejska državna televizija je ob tem komentirala, da je ljudstvo "v zgodovinskem prvem nagovoru narodu prvič slišalo njegov prijazni in dobrohotni glas, ki mu bomo sledili, kjerkoli ga bo slišati". "Svet, zavidaj nam redek blagoslov, ki ga imata naše ljudstvo in vojska!" je še vzkliknil komentator.

Obletnici rojstva Kim Jong Unovega deda Kim Il Sunga je bila namenjena tudi petkova izstrelitev satelita v vesolje, ki pa se ni posrečila - raketa je eksplodirala, preden je dosegla orbito.

Mednarodna skupnost je izstrelitev severnokorejske rakete obsodila. Dejansko naj bi namreč šlo za preizkus balistične rakete, ki bi lahko nosila tudi jedrsko orožje, ne pa za izstrelitev vremenskega satelita, kot so to zagotavljali v Pjongjangu.

Kim Il Sung je bil leta 1948 ustanovitelj komunistične Demokratične ljudske republike Koreje, ki jo je tudi vodil vse do svoje smrti 8. julija 1994. Državi je vladal s trdo roko ter ustvaril kult osebnosti in dinastično nasledstvo na vrhu partije. Na čelu države ga je nasledil sin, zdaj pa še vnuk. Ta je že v petek v Pjongjangu pred množico več deset tisoč ljudi odkril ogromna kipa svojega deda in očeta.