ženska Dobra karma

Odnos z mamo je pogosto najbolj boleč, ker je tak...

poroka, koronavirus Svet24.si

Kacin žuga z drastičnim ukrepom: »Če rečeš ...

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

ograja, žičnata ograja Svet24.si

Afera žičnata ograja: Brez obtožnice v pozabo

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Četrtina članov DeSUS se je uprla Pivčevi

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

Svet

Severna Koreja pripravlja sporno izstrelitev rakete

Deli na:

Severna Koreja je danes na položaj za izstrelitev prepeljala nosilno raketo, s katero naj bi aprila v vesolje izstrelila satelit. Izstrelitvi nasprotujejo številne države, saj menijo, da gre za testiranje vojaške rakete dolgega dosega. V Južno Korejo, kjer se bo v ponedeljek začel vrh o jedrski varnosti, pa je prispel predsednik ZDA.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Severna Koreja danes na položaj za izstrelitev na severozahodu države prepeljala nosilno raketo, s katero naj bi med 12. in 16. aprilom v vesolje izstrelila nosilno raketo, na kateri bo satelit kwangmyongsong-3, namenjen opazovanju Zemljine površine. S tem naj bi obeležili stoto obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga.

Japonska, Seul, ZDA in številne druge države so kritizirale odločitev Severne Koreje, saj dvomijo, da ima izstrelitev zgolj znanstvene oziroma civilne namene. Menijo, da se za tem skriva testiranje vojaške rakete dolgega dosega, kar pa naj bi bila še ena kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN, ki Severni Koreji prepoveduje izstrelitve balističnih raket v vojaške namene.
 
V Južno Korejo je medtem danes prispel ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo z drugimi visokimi predstavniki v Seulu v ponedeljek in torek udeležil drugega vrh o jedrski varnosti. Severna Koreja, ki na vrh ni povabljena, je že zagrozila, da bo vsako obravnavo njenega jedrskega programa imela za napoved vojne.
 
Obama je danes obiskal demilitarizirano območje na črti prekinitve ognja med Južno in Severno Korejo. Južno Korejo je sicer obiskal že trikrat, tokrat pa je prvič obiskal demilitarizirano območje in ameriške vojake, ki so tam nameščeni.
 
Kot so sporočili iz Bele hiše, želi predsednik z obiskom poudariti zavezanost ZDA varnosti Južne Koreje, kjer je nameščenih 28.500 ameriških vojakov.
 
Vojakom je danes zatrdil, da branijo "mejo svobode", saj razlike med Severno in Južno Korejo, tako glede svoboščin kot blaginje, ne bi mogle biti bolj jasne in ostre, poroča ameriška tiskovna agencija AP.
 
Obama je bil nato kakih deset minut na opazovalni ploščadi, od koder je z daljnogledom opazoval dogajanje v Severni Koreji.
 
Danes se bo srečal z južnokorejskim predsednikom Lee Myung Bakom, s katerim se bosta v ponedeljek in torek udeležila vrha o jedrski varnosti.
 
Vrha se bo udeležilo 53 voditeljev držav ter predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij, kot so ZN, EU ter Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).
 
Osnovni namen vrha je preprečevanje dostopa teroristom do jedrskih materialov. Govorili bodo tudi o nesreči japonske jedrske elektrarne v Fukušimi in ukrepih za preprečevanje podobnih nesreč. V glavnem pa bodo pregledali napredek od prvega vrha v Washingtonu leta 2010 in se dogovorili o nadaljnjih ukrepih. Pobudo za tovrstna srečanja je sicer dal Obama.
Loading...