sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja je kanadskega pastorja obsodila na dosmrtni zapor

Deli na:
Severna Koreja je kanadskega pastorja obsodila na dosmrtni zapor

Foto: Reuters

Severnokorejsko sodišče je kanadskega pastorja Hyeon Soo Lima obsodilo na dosmrtni zapor s prisilim delom zaradi "zločinov proti državi". Zavrnilo pa je zahtevo tožilstva po izreku smrtne kazni. V Južni Koreji rojeni pastor je zadnji v vrsti tujih misijonarjev, ki so jih zaprli, aretirali ali izgnali zaradi vmešavanja v državne zadeve.

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je Hyeon Soo Lim, pastor v korejski prezbiterijanski cerkvi v Torontu, priznal vse obtožbe, tudi o "zlobnem obrekovanju našega sistema in našega vrhovnega voditelja, kot tudi načrtovanju strmoglavljenja države" ter vzpostavitvi "verske države", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

60-letnega pastorja so severnokorejske oblasti prijele januarja v Pjongjangu, potem ko je tja prispel iz Kitajske, da bi se ukvarjal s humanitarnim delom. V njegovi cerkvi v Torontu vztrajajo, da je bil na izključno humanitarni misiji in da je Severno Korejo obiskal večkrat, da bi pomagal pri delu s sirotami in v domovih za ostarele.

Avgusta so oblasti objavile video, v katerem je Hyeon Soo Lim pred peščico vernikov v neki cerkvi v Pjongjangu priznal, da je užalil in obrekoval najvišjega voditelja in vodstvo države. Kot dodaja AFP, je običajno, da morajo pridržani tujci javno podati izjavo o svoji krivdi.

V Severni Koreji so verske svoboščine zapisane v ustavi, v praksi pa niso spoštovane, verske dejavnosti pa so omejene na uradno priznane skupine, povezane z vlado. Država na tuje misijonarje glede s sumničavostjo, čeprav jim dovoljuje humanitarno delo.

V preteklosti so aretirali vrsto krščanskih misijonarjev, večinoma Američanov korejskega porekla. Nekaterim so nato ob posredovanju visokih ameriških političnih predstavnikov dovolili vrnitev domov.