bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šešlju dve leti zapora zaradi nespoštovanja haaškega sodišča

Deli na:
Šešlju dve leti zapora zaradi nespoštovanja haaškega sodišča

Foto: Reuters

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije je danes srbskega voditelja Vojislava Šešlja obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča na dve leti zapora. Obsojen je bil, ker s svoje spletne strani ni umaknil svojih štirih knjig, v katerih je objavil podatke o zaščitenih pričah sodišča.

To je bil že tretji postopek proti Šešlju zaradi nespoštovanja sodišča. "Obtoženi je kriv nespoštovanja sodišča, saj je zavestno in hote oviral izvajanje pravice in je bil gluh za naloge sodišča," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug obrazložil sodnik Stefan Trechsel, ki je vodil tričlanski sodni senat.

Sodnik je pri tem citiral tudi Šešljeve navedbe, "da nima namena umakniti spornih vsebin, da je on edini lastnik svoje spletne strani in da izključno on odloča, kaj bo na njej prikazano". "Gre za hudo obliko nespoštovanja sodišča in obtoženi je bil dolžan osebno ali s posredovanjem drugih oseb umakniti material," je še dejal švicarski sodnik.

Dodal je še, da je nespoštovanje sodišča "resno kaznivo dejanje, ki ustvarja nevarnost, da se poruši zaupanje javnosti v mednarodno kazensko sodišče". Sodišče pri določitvi kazni ni moglo upoštevati nobenih olajševalnih okoliščin, kot na primer kesanje, ker ga ni bilo, je še pojasnil sodnik.

Na poziv sodnika, naj vstane, da se mu prebere sodba, je Šešelj to vehementno zavrnil in sodnika še ozmerjal. "Zaradi vas naj vstanem? Saj niste normalni. Vi ste svetovna smet, kako naj jaz vstanem zaradi vas ... Jaz sem četniški vojvoda," je dejal.Sojenje Šešlju za nespoštovanje sodišča se je začelo in končalo 18. junija po izjemno hitri razpravi, saj je Šešelj zavrnil predstavitev svoje obrambe, ker da sodišče krši njegove pravice. Predsedujoči sodnik je posledično zaključil sojenje. Šešelj je že tedaj napovedal pritožbo.

Šešelj je bil obtožen nespoštovanja sodišča, ker je zavrnil več odredb tega sodišča, da mora s svoje spletne strani umakniti štiri knjige in druge dokumente, v katerih je razkril identiteto zaščitenih prič z glavnega sojenja.

Vodja srbskih radikalcev je bil doslej v Haagu že dvakrat obsojen zaradi nespoštovanja sodišča, in sicer pravnomočno na 15 mesecev ter nepravnomočno na 18 mesecev zaporne kazni. V obeh primerih je bil razlog razkritje identitete zaščitenih prič v njegovih knjigah. Za nespoštovanje sodišča je sicer možna do sedemletna zaporna kazen in denarna do 100.000 evrov.

Šešlju sicer v glavnem primeru sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo je zanj zahtevalo 28 let zapora, sodba v tem primeru pa se pričakuje marca prihodnje leto, še navaja Tanjug.