pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šešelj zaradi bolezni morda kmalu iz haaškega pripora

Deli na:
Šešelj zaradi bolezni morda kmalu iz haaškega pripora

Foto: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu utegne vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju v kratkem odobriti začasen odhod na prostost. Šešelj je v haaškem priporu že več kot desetletje, sodbe pa še ni dočakal. Njegovo zdravje se je medtem občutno poslabšalo, imel naj bi raka, zato se mu obeta vrnitev v domovino.

Kot je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, ima sodišče informacije o tem, da se je zdravje obtoženca bistveno poslabšalo, zato razmišlja, da se mu odobri pogojna izpustitev, tako da si bo lahko poiskal ustrezno zdravljenje.

Pri 60-letniku naj bi po nedavnem poročanju srbskih medijev odkrili metastaze na jetrih, potem ko je bil konec lanskega leta že operiran zaradi raka na debelem črevesu. Diagnosticirali naj bi mu ga konec lanskega leta.

Srbska vlada je nato včeraj že sporočila, da je načeloma pripravljena sodišču jamčiti, da Šešelj ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami, ki so na sojenju nastopile proti njemu. A v zameno za jamstva Beograda se mora Šešelj zavezati, da bo spoštoval pogoje haaškega sodišča, so dodali.



Haaško sodišče je o začasni izpustitvi Šešlja sicer odločalo že tudi letos poleti, a je nato julija opustilo svojo ponudbo, da lahko Šešelj na izrek sodbe počaka na prostosti, ker se ta ni hotel zavezati k spoštovanju pogojev sodišča.

Šešelj je v priporu v Scheveningnu od 24. februarja 2003, ko se je prostovoljno predal ob objavi obtožnice, ki ga bremeni za vojne zločine in zločine proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Sojenje v Haagu se je začelo leta 2007. Tožilstvo je konec leta 2010 končalo z dokaznim postopkom, Šešelj, ki se je izrekel za nedolžnega in se brani sam, pa ni želel izvesti dokaznega postopka. Kdaj bo znana sodba, še vedno ni jasno.