Revija Reporter
Svet

Senatorji bodo zaslišali Donalda Trumpa mlajšega

STA

15. maj. 2019 10:36 Osveženo: 10:44 / 15. 5. 2019

Deli na:

Donald Trump mlajši

Profimedia

Ameriški mediji so v torek na podlagi dobro obveščenih zaupnih virov poročali, da se je Donald Trump mlajši odločil, da sredi junija vendarle pride na zaslišanje pred senatni odbor za obveščevalne zadeve zaradi preiskave ruskega vpletanja v volitve leta 2016. Pravna vojna med vlado in kongresom sicer poteka tudi na drugih frontah.

Predsednik senatnega odbora za obveščevalne zadeve, republikanec Richard Burr iz Severne Karoline je pred dnevi presenetil z izdajo naloga za zaslišanje sina predsednika ZDA Donalda Trumpa, da pojasni izjave, ki jih je dal istemu odboru leta 2017 v preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016.

Izdaja naloga je povzročila prepire med republikanci, za večino katerih je zadeva zaključena. Lindsey Graham iz Južne Karoline je mlajšemu Trumpu naravnost svetoval naj zanemari nalog in ne pride, nakar se je vodja senatne večine Mitch McConnell postavil na Burrovo stran in na oba se je vsulo žveplo podpornikov predsednika Trumpa.

Burr je republikancem pojasnil, da ni bilo druge možnosti, saj so se z mlajšim Donaldom Trumpom pogovarjali že od decembra in je dvakrat najprej potrdil, da pride pojasnit prejšnje izjave, nato pa ga ni bilo. Sedaj naj bi se dogovorili, da pride, ker bo zaslišanje omejeno na največ štiri ure in tudi vprašanja naj bi dobil vnaprej.

Pravosodni odbor predstavniškega doma kongresa pod vodstvom demokrata iz New Yorka Jerryja Nadlerja je medtem določil 21. maj za datum zaslišanja nekdanjega pravnika Bele hiše Dona McGahna glede tega, da mu je Trump naročil, naj poskrbi za odpustitev posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja. McGahn tega ni upošteval, Trump pa naj ne bi vztrajal.

McGahn še ni povedal, ali bo prišel, namesto njega pa je Bela hiša sporočila, da raje ne bi. Trump je vmes že enkrat tvitnil proti njemu kot opozorilni strel, naj pazi kaj govori, vendar mu prihoda v kongres ne more prepovedati. Nadler je dejal, da ga bodo, če ne bo prišel, obtožili nespoštovanja kongresa, kot so že pravosodnega ministra Williama Barra.

Obveščevalni odbor predstavniškega doma kongresa pod vodstvom demokrata iz Kalifornije Adama Schiffa pa se je spravil na štiri s Trumpom povezane odvetnike, ki jih je vpletel nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen. Ta je pod prisego povedal, da je četverica preverila njegove uvodne izjave kongresnim odborom med preiskavo ruske afere, v katerih je lagal.

Schiff želi, da odvetniki pridejo pojasnit ali so s potrditvijo Cohenovih laži ovirali kongresne preiskave, kar je kaznivo dejanje. Odbor jih je povabil že marca, vendar se niso odzvali. Schiff jim je dal rok do 10. maja, a jih ni bilo in sedaj bodo sledili nalogi.

Gre za Trumpovega odvetnika Jayja Sekulowa, odvetnika Ivanke Trump Abbeja Lowella, odvetnika Donalda Trumpa mlajšega Alana Futerfasa in odvetnika Trumpove organizacije Alana Gartena.

Četverica naj bi sklenila sporazum o skupnem nastopu pri vprašanjih glede ruskega vpletanja v volitve. Njihov odvetnik Patrick Strawbridge je povabilo odbora zavrnil, ker bi odvetniki s tem kršili pravico do tajnosti informacij med odvetnikom in stranko.

Prav tako v torek pa se je na zveznem sodišču odvijal besedni dvoboj med Trumpovimi odvetniki in odvetniki kongresa glede dostopa do predsednikovih finančnih informacij.

Demokrati jih zahtevajo, ker želijo odkriti, komu je dolžan, Trumpovi pa trdijo, da kongres nima nobene legitimne podlage za te podatke. Sodnik Amit Mehta se še ni odločil, vendar je s svojimi vprašanji in ugibanji nakazal, da bi lahko zavrnil tožbo Trumpovih po ohranitvi zasebnosti finančnih podatkov.