Revija Reporter
Svet

Šefa Evropskega sveta Tuska bodo na Poljskem zaslišali kot pričo

STA

31. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Donald Tusk bo na položaju ostal do do 30. novembra 2019.

Bobo

Poljsko tožilstvo je predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska kot pričo pozvalo na zaslišanje v preiskavi proti dvema nekdanjima šefoma vojaške protiobveščevalne službe.

Zaslišanje naj bi potekalo 19. aprila.

"Od Tuska in njegovega odvetnika smo dobili potrditev, da je dobil poziv na zaslišanje," je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil varšavski regionalni tožilec Michal Dziekanski in dodal, da bodo Tuska zaslišali 19. aprila, nekdanji poljski premier pa se je strinjal in potrdil udeležbo.

Tuska so na zaslišanje pozvali že marca, a se ga ni mogel udeležiti zaradi obveznosti v Evropskem parlamentu.

Tuska bodo zaslišali v okviru preiskave proti nekdanjima šefoma vojaške protiobveščevalne službe, generalov Janusza Noseka in Piotra Pytela, ki sta osumljena, da sta "prekoračila svoje dolžnosti s sodelovanjem s službami tuje države brez soglasja predsednika vlade, kot to zahteva zakon".

Po poročanju poljskih medijev gre za dogovor z rusko obveščevalno službo FSB kmalu po letalski nesreči leta 2010, v kateri je umrl tudi takratni poljski predsednik Lech Kaczynski ter številni drugi poljski politiki.

Tusk je bil takrat poljski premier.

Po navedbah konservativnih medijev naj bi se dogovor s FSB nanašal na sodelovanje med stranema proti grožnjam kateri od strani. Dogovor tako ni bil v interesu Poljske, saj FSB vidi grožnjo v dejavnostih Nata, katere članica je Poljska, in ZDA. Mediji blizu opoziciji pa navajajo, da naj bi dogovor zagotovil varno vrnitev poljskih vojakov iz Afganistana preko Rusije.

Tusk je nedavno dobil nov mandat za predsednika Evropskega sveta, čeprav je Poljska temu nasprotovala. V Varšavi so EU celo obtožili goljufanja.

Jaroslaw Kaczynski, vodja vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS), namreč Tuska obtožuje "moralne odgovornosti" za smrt svojega brata Lecha Kaczynskega. V PiS že dlje časa trdijo, da strmoglavljenje letala ni bila nesreča. Poljski in ruski preiskovalci so sicer prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in pomanjkljivega nadzora zračnega prometa.

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 10. aprila 2010 v bližini ruskega mesta Smolensk je umrlo vseh 96 ljudi na krovu, med njimi tedanji predsednik države Kaczynski ter vodilni predstavniki poljske politike in vojske. Bili so na poti na slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno.