mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Se oblikuje zavezništvo med Nemčijo in Rusijo? Kaj to pomeni za Slovenijo?

Deli na:
Se oblikuje zavezništvo med Nemčijo in Rusijo? Kaj to pomeni za Slovenijo?

Foto: Profimedia

Angela Merkel na obisku pri Vladimirju Putinu v Sočiju, Nemci kljub ameriškem nestrinjanju dali zeleno luč plinovodu Severni tok 2. Kaj se pravzaprav dogaja?

Da med nemško kanclerko Angelo Merkel in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ni bilo nikoli kakšne velike simpatije, je že dolgo časa znano.

Severni tok 2

A zadnji dogodki kažejo, da sta Berlin in Washington vse bolj narazen, medtem ko sta si Berlin in Moskva vse bližje. Dokaz za nemško-rusko zavezništvo je zelena luč za gradnjo plinovoda Severni tok 2. To je projekt, ki bo plinovodu Severni tok, ki deluje od leta 2012, dodal še dve dodatni cevi.

Gradnja novega podvodnega plinovoda, ki bo čez Baltsko morje tekel iz Rusije v Nemčijo, pa gre v nos ZDA. Tako Sandra Oudkirk iz oddelka za energetiko na ameriškem zunanjem ministrstvu celo ni izključila možnosti sankcij.

Pripravljalna dela za začetek gradnje plinovoda so se že začela pred nemško obalo Baltskega morja. Po več kot 1225 kilometrov dolgem plinovodu bo ruski plin pritekal neposredno v Nemčijo.

To seveda jezi ameriško zaveznico Ukrajino, saj bo še bolj izgubila svojo vlogo tranzitne države za pritok ruskega plina v Evropo. Večje količine ruskega plina na evropskem trgu pa jezijo tudi Američane, saj se s tem zmanjšuje možnosti za prodajo ameriškega utekočinjenega plina na stari celini.

Iranski jedrski sporazum


Za nadaljnjo ohladitev odnosov med Nemčijo in ZDA je poskrbel tudi Trumpov odstop od jedrskega sporazuma s Teheranom. Za nameček je Trump evropskim zaveznicam zagrozil s sankcijami, če bodo še naprej poslovali z Iranom. Ta poteza je Nemčijo, ki vidi v Iranu zanimivega gospodarskega partnerja, še bolj potisnila proti Rusiji.

Morebitno tesnejše nemško-rusko zavezništvo pa lahko seveda premeša karte tudi znotraj EU. Preveč tesno sodelovanje med Nemčijo in Rusijo lahko Poljsko, ki je zaradi zavračanje migrantskih kvot že tako v slabih odnosih z Berlinom, še dodatno oddalji od Nemčije. Poljska bi se v tem primeru še bolj naslonila na ZDA in njeno glavno evropsko zaveznico Veliko Britanijo.
Bo višegrajska četverica ostala enotna

Drugačna je zgodba z Madžarsko, saj je za Orbana znano, da ni bil nikoli navdušena nad sankcijami proti Rusiji, ko si je ta leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim.

Po drugi strani je Nemčija za Madžarsko gospodarska partnerica številka ena, tesno nemško-madžarsko zavezništvo, ki ga niti trenja med Orbanom in Merklovo ne morejo skaliti, pa dobesedno traja nepretrgano od leta 1867 naprej. Ni naključje, da so bili Madžari v obeh svetovnih vojnah zavezniki Nemcev.

Če je višegrajsko četverico zbližalo zavračanje s strani Berlina vsiljenih migrantskih kvot, se lahko zaradi nemško-ruske otoplitve znajdejo na dveh bregov. Domnevamo lahko, da bo Budimpešta pritrjevala temu zavezništvu, manj naklonjeni bodo v Varšavi.

Kam se bo obrnila Slovenija?

Morebitno vse tesnejše nemško-rusko zavezništvo pa bi malce zapletlo položaj v Sloveniji, ki je gospodarsko precej odvisna od Nemčije. Levica je bolj ali manj vedno gojila dobre odnose z Rusijo, na preizkušnji bi bila torej desnica, ki je zadnja leta nasploh sumničava do ruskega medveda.