Revija Reporter
Svet

Schulz po volilnem polomu: Naši volivci so odločili, da moramo v opozicijo

STA

25. sep. 2017 6:00

Deli na:

Martin Schulz

Reuters

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) ne more biti največja opozicijska stranka v Nemčiji, je v izjavi za televizijo ZDF po objavi izidov vzporednih volitev poudaril predsednik nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz.

Ob tem pa je dodal, da SPD odhaja v opozicijo in zavrnil možno nadaljevanje velike koalicije z unijo CDU/CSU.

"Popolnoma jasno je, da so naši volivci odločili, da moramo v opozicijo," je dejal Schulz.

Najverjetnejša je koalicija unije CDU/CSU, liberalcev (FDP) in Zelenih, je še dejal. To je računsko tudi še edina možna koalicija, s katero bi se lahko zagotovila parlamentarna večina.

Vodja kanclerskega kabineta Peter Altmaier (CDU) pa je pozval vse stranke, tudi SPD, naj se zavedajo svoje odgovornosti. "SPD ne govorimo ali ukazujemo, kako se mora odločiti. Bomo pa šli nasproti vsem strankam in se z njimi pogovorili," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tudi vodja FDP Christian Lindner je včeraj večkrat pozval SPD, naj se zavedajo politične odgovornosti, ki jo imajo, ter naj ne sprejemajo enostranskih odločitev.

Schulz je včeraj sicer obžaloval doslej najslabši rezultat stranke na volitvah v bundestag, ki je sodeč po vzporednih volitvah prejela med 20 in 21 odstotkov glasov. "Grenek dan za nemško socialdemokracijo," je ocenil.

Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi visoke podpore AfD. "Jasno je, da je odločitev sprejeti begunce razdvojila našo družbo. Kar je za nekatere veliko dejanje humanitarnosti, je za druge grožnja. Ni nam uspelo prepričati ljudi, da je Nemčija dovolj močna, da ne bo nikogar pustila za seboj," je dejal.

Ob tem je zagotovil, da se bo SPD kljub slabim rezultatom še naprej borila za demokracijo v Nemčiji. "SPD je trdnjava demokracije," je dejal.

Nekdanji predsednik evropskega parlamenta bo predvidoma ostal predsednik stranke, ne bo pa vodja poslanske skupine v bundestagu, piše dpa.

O odhodu SPD v opozicijo so včeraj spregovorili tudi nekateri drugi vidni člani SPD. "Za nas se je danes končala velika koalicija," je bila jasna predsednica deželne vlade Mecklenburg-Predpomorjansko Manuela Schwesig.

Tudi vodja poslanske skupine SPD v bundestagu Thomas Oppermann je dejal, da bo šla SPD v opozicijo. Kot je dodal, ne pozna nikogar, ki bi si po tako slabem rezultatu želel nadaljevati veliko koalicijo.

Glede na izide vzporednih volitev nemških televizij je konservativna unija CDU/CSU dobila med 32,5 in 33,5 odstotka glasov, SPD med 20 in 21 odstotkov glasov, AfD pa med 13 in 13,5 odstotka glasov in bo tako tretja najmočnejša sila v bundestagu.

V parlament se vrača FDP, ki je dobila med 10 in 10,5 odstotka glasov. V bundestagu bodo tudi poslanci Levice in Zelenih, oboji naj bi dobili okoli devet odstotkov glasov.