oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdska Arabija ustavila milijardno vojaško pomoč Libanonu

Deli na:
Savdska Arabija ustavila milijardno vojaško pomoč Libanonu

Foto: Getty Images

Savdska Arabija je ustavila dva velika paketa pomoči za libanonsko vojsko in policijo, potem ko Libanon ni želel podpreti resolucije proti Iranu, ki jo je pripravil Rijad. V Libanonu ima sicer sedež močno šiitsko gibanje Hezbolah, zaveznik Irana, ki aktivno podpira sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Savdske oblasti so se, kot so sporočile včeraj, odločile zadržati dogovor o pomoči, vredni tri milijarde dolarjev, s katero bi libanonske vojake opremili z orožjem francoske izdelave. Obenem je bil odpovedan še en paket pomoči, vreden milijardo dolarjev, ki bi bil namenjen libanonski policiji.

Rijad je kot uradni razlog navedel odločitev Libanona, da ne obsodi napadov na savdsko veleposlaništvo in generalni konzulat v Iranu. Ti napadi so sledili usmrtitvi vplivnega šiitskega klerika v Savdski Arabiji, zaradi njih pa je Rijad januarja celo prekinil diplomatske odnose z Iranom. Kot so še dodali Savdijci, naj bi bilo to "obžalovanja vredno in neupravičeno" stališče uradnega Bejruta posledica močnega vpliva, ki ga ima Hezbolah na državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V politično kronično nestabilnem Libanonu živijo številne verske skupine, tako šiiti in suniti kot tudi katoliki in pravoslavni kristjani. Že tako napeti odnosi med njimi so se še zaostrili, potem ko so se zaradi vojn v Siriji in Jemnu zaostrile razmere na relaciji Rijad-Teheran. Libanonska vojska naj bi sicer bila nekakšen faktor povezovanja, saj so v njej pripadniki vseh veroizpovedi, a po drugi strani se po svoji moči ne more meriti s Hezbolahom, velikim sovražnikom sunitske Savdske Arabije.

V Hezbolahu so se na novico iz Rijada odzvali z besedami, da ta ni presenetljiva in je posledica finančnih težav Savdske Arabije, te pa so posledica ogromnih stroškov, ki jih ima država zaradi svoje "pregrešne agresije" v Jemnu. Libanonski premier Tamam Salam je medtem obžaloval odločitev Savdijcev in jih pozval, naj znova premislijo.