nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdijci priznali: Bombardiranje pogrebne dvorane v Jemnu je bilo napaka

Deli na:
Savdijci priznali: Bombardiranje pogrebne dvorane v Jemnu je bilo napaka

Foto: YouTube

Iz mednarodne koalicije pod vodstvom Savdske Arabije so včeraj sporočili, da je njeno letalo minulo soboto "pomotoma napadlo" pogrebno dvorano v jemenski prestolnici Sana, kjer je umrlo več kot 140 ljudi, 525 pa jih je bilo ranjenih. Napovedali so tudi disciplinske postopke zoper odgovorne za napako.

"Zaradi nespoštovanja koalicijskih pravil o posredovanju in postopkih ter napačne informacije je letalo koalicije pomotoma izvedlo napad. To je povzročilo žrtve med civilisti, številni pa so bili ranjeni", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotovili preiskovalci.

Priporočili so kaznovanje oseb, ki so odgovorne za napako, ter izplačilo odškodnine svojcem umrlih in ranjenim. Svetovali so tudi, naj ponovno pregledajo pravila o vojaških operacijah v Jemnu.

Uporniški Hutiji, ki nadzorujejo Sano, so medtem sporočili, da bodo v Oman evakuirali prvo skupino 115 ljudi, ki so bili najhuje ranjeni v napadu. Med smrtnimi žrtvami naj bi sicer bilo tudi več visokih predstavnikov Hutijev.

Napad na pogrebno dvorano je mednarodna skupnost ostro obsodila. ZDA so sporočile, da bodo ponovno preučile podporo arabski koaliciji, ki sicer v boju proti jemenskim upornikom podpira jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija.