evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarah Palin krivi Obamo za aretacijo svojega sina, ki je pijan udaril dekle

Deli na:
Sarah Palin krivi Obamo za aretacijo svojega sina, ki je pijan udaril dekle

Foto: Getty Images

Le dan potem, ko je nekdanja guvernerka Aljaske in podpredsedniška kandidatka Sarah Palin odmevno podprla predsedniško kandidaturo newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, je njena družinska zgodba nehote spet postala glavna novica, podobno kot leta 2008. Njenega sina je policija aretirala, ker je pijan pretepel svoje dekle in grozil s samomorom.

Palinova je prišla v sredo na zborovanje za Trumpa v Oklahomo, kjer je na odru spregovorila o "slonu v trgovini s porcelanom", kot je opredelila sinovo aretacijo. Track Palin se je leta 2008 po letu dni služenja v vojski vrnil iz Iraka in Palinova je povedala, da se od takrat bori s posttravmatičnim stresom. Aretirali so ga v ponedeljek zvečer v Wasilli na Aljaski, potem ko je svoje dekle udaril s pestjo v obraz.

Za njegove težave naj bi bil kriv predsednik ZDA Barack Obama, ker ne poskrbi za veterane, ki se vračajo z bojišč in zato je pozvala prisotne, naj izvolijo Trumpa, ki bo to storil. Palinova je leta 2008, ko si jo je John McCain izbral za podpredsedniško kandidatko, senatorja zasenčila v medijih med drugim tudi zaradi nosečnosti mladoletne hčerke.

Tokrat je njena senca ostala manjša, saj je Trumpova trenutno večja od zidu, ki ga namerava zgraditi na mehiški meji. Ameriški mediji poročajo, da so udeleženci zborovanja v Oklahomi menili, da je njena podpora verjetno koristna, ampak zanima jih le Trump, ki je potem porabil eno uro za ponavljanje trditve, da bo z njim Amerika spet velika.

Znotraj republikanske stranke v času letošnje predsedniške kampanje prihaja do velikih pretresov. Nekdanji predsedniški kandidat iz leta 1996 Bob Dole je v sredo izjavil, da bi bilo bolje, če v Iowi in kasneje na poti do nominacije zmaga Trump kot pa teksaški senator Ted Cruz. Dole in ostali voditelji stranke v senci sicer menijo, da sta za prihodnost stranke oba nevarna.

Še vedno upajo, da bo kateremu od bolj sprejemljivih kandidatov, kot so Jeb Bush, Marco Rubio, John Kasich in Chris Christie uspelo priti na površje, vendar so obenem sprijaznjeni z verjetnostjo, da si bodo vsi skupaj porazdelili glasove volivcev, ki zrejo v prihodnost v čas spopada z demokratskim kandidatom ali kandidatko.

Skoraj vse hipotetične ankete na zvezni ravni in po zveznih državah kažejo, da bosta tako Trump kot Cruz izgubila proti Hillary Clinton, še bolj pa proti Bernardu Sandersu. V hipotetičnih dvobojih veliko bolje kaže Rubiu in ostalim.

Vodstvo stranke meni, da se bodo v primeru poraza lažje otresli dediščine Trumpove kampanje kot pa dediščine Cruza, ki se ne bo umaknil iz politike in bo delal težave naprej. V Washingtonu se je sprl s skoraj vsemi republikanskimi senatnimi kolegi, ker na prvo mesto postavlja ideologijo in demagogijo in kolegi menijo, da z njim ni mogoče sodelovati.

Zaradi tega ni tako čudno, da je volivce Iowe v torek pred Cruzom svaril republikanski guverner države, v sredo pa na podoben način tudi Dole. Podpora Palinove Trumpu strankarskemu vrhu pride prav, čeprav tudi sama spada v isti tabor zelo konservativnih pripadnikov gibanja čajanke kot Cruz. Trump računa, da mu bo njena podpora zagotovila nekaj glasov zelo konservativnih volivcev Iowe, ki bi sicer šli h Cruzu.

Palinova je leta 2008 najprej oživela McCainovo kampanjo, nato pa prispevala k njegovem porazu proti Obami. Na vprašanje, ali bi si jo vzel za podpredsedniško kandidatko, je Trump v sredo na televiziji NBC odgovoril, da je prepričan, da Palinove to ne zanima. Jo pa zelo spoštuje in bo zanjo našel mesto v novi vladi, če si bo to želela.

Razložil je, da Palinove ni zaprosil za podporo, ampak je sama prišla do njega s to idejo, ki jo je navdušeno sprejel, ker so si menda njene podpore želeli prav vsi republikanski kandidati. Ameriški novinarji se sedaj zabavajo še bolj, kot so se samo s Trumpom in čakajo, kaj bo v prihodnje, če bo Trumpova kampanja zašla v težave. Tako Trump kot Palinova namreč nista znana po sprejemanju odgovornosti za poraze.

Newyorški dnevni časopisi, ki so znani po udarnih naslovnicah, so udarili že v sredo zjutraj. Konservativni New York Post je objavil naslovnico z napisom "Lady in Trump" z namigom na Disneyjevo risanko o dveh psih. Bolj leve sorte časopis Daily News pa ni imel usmiljenja. Naslovnico krasi fotografija Trumpa in Palinove s prstoma uperjenima drug v drugega ob napisu: "Jaz sem z neumnim".