profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanjski moški iz Guantanama

Deli na:

Slovenija bi ponudila zavetje zapornikom iz Guantanama, čeprav so med njimi sodelavci Al Kaide, mnogi pa se po prihodu na prostost povežejo s teroristi.

Slovenija bi ponudila zavetje zapornikom iz Guantanama, čeprav so med njimi sodelavci Al Kaide, mnogi pa se po prihodu na prostost povežejo s teroristi.

Za sprejem nekdanjih ujetnikov iz zloglasnega ameriškega zapora na Kubi je slovenska vlada pripravljena spremeniti zakonodajo, toda še vedno ni jasnega odgovora, kje bodo nastanjeni ter kako bo poskrbljeno za njihovo in našo varnost. Čeprav ti ljudje pravno veljajo za nedolžne, so med njimi tudi taki, ki so pred zajetjem sodelovale v skrajni islamistični teroristični organizaciji Al Kaida. Nekateri so se po izpustitvi iz Guantanama v domovini znova povezali s teroristi.

Predsednik vlade Borut Pahor je po obisku v ZDA, kjer se je srečal s podpredsednikom Josephom Bidnom in predsednikom Barrackom Obamo, napovedal spremembo zakonodaje, ki bo omogočila sprejem kakšnega pripornika iz ameriškega zapora Guantanamo. Kmalu za tem se je razširila novica, da sta dva taka pripornika že v zaporu na Dobu, kar pa je pravosodni minister Aleš Zalar ostro zavrnil.

Hkrati je minister pojasnil, da osebe iz Guantanama v Sloveniji ne bi imele statusa pripornika ali zapornika, ampak bi bile svobodne. Toda pred prihodom enega ali več nekdanjih ujetnikov bo treba ustrezno spremeniti zakonodajo, saj po veljavnem zakonu Slovenija ne more vnaprej obljubiti prevzem tujca, ker o tem odloča pristojni organ v skladu zakonskimi pravili.

Ne znanstvenik ali umetnik, pač pa možni terorist
Spremembe zakona o tujcih pripravlja ministrstvo za notranje zadeve, vanj bodo prenesli tri nove direktive EU o zakonitih migracijah in zagotovili izvajanje dveh uredb EU, hkrati bodo pilotno uvedli pridobitev dovoljenja za delo in prebivanje v skladu s konceptom vse na enem mestu. »V okviru novega zakona predvidevamo tudi novo ureditev postopka sprejemanja tujcev, kadar za to obstaja nacionalni interes.


Vlada bi se tako lahko odločila, da zaradi kulturnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih interesov države v Slovenijo sprejme tujca, ki se mu v skladu z zakonom izda ustrezno dovoljenje za bivanje v naši državi. Tako bi tudi morebitno odločitev o sprejemu nekdanjih pripornikov iz Guantanama lahko sprejeli šele po uveljavitvi novega zakona, s tem da bi z novelo zakona o tujcih lahko uredili samo status teh oseb.« Kot so nam še sporočili z ministrstva za notranje zadeve, bo novela zakona o tujcih predvidoma obravnavana še ta mesec.

Na vprašanje, kje bodo gostje nastanjenim, katere bodo njihove pravice in dolžnosti, nam niso odgovorili niti na notranjem niti na pravosodnem ministrstvu oziroma so se na obeh izjasnili kot nepristojni za odgovore. Glede na izjavo ministra Zalarja, da bodo te osebe svobodne, je jasno, da ne bodo poslane v katerega od slovenskih zaporov, kvečjemu bodo nastanjene v katerem od centrov za tujce. Toda zaradi njihove varnosti je tudi možno, da bi lahko tudi bivale v posebnem stanovanju na skriti lokaciji in s posebnim varovanjem.

V organizaciji Amnesty International Slovenije pričakujejo, da bo država določila konkretne podrobnosti glede njihovega bivanja in poudarjajo, »da jim je treba zagotoviti fizično varnost ter storitve integracije in rehabilitacije, ki bodo omogočile, da si ponovno zgradijo življenje.«

VEČ V TISKANI IZDAJI