stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanader se vrača

Deli na:

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je na današnji izredni novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da bo bolj udejanjil svoje pristojnosti častnega predsednika HDZ in da razmišlja o aktiviranju poslanskega mandata v saboru. Kot je povedal, se je za novinarsko konferenco odločil zaradi slabega izida predsedniškega kandidata HDZ Andrije Hebranga.

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je na današnji izredni novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da bo bolj udejanjil svoje pristojnosti častnega predsednika HDZ in da razmišlja o aktiviranju poslanskega mandata v saboru. Kot je povedal, se je za novinarsko konferenco odločil zaradi slabega izida predsedniškega kandidata HDZ Andrije Hebranga.

"Odločitev, da se popolnoma umaknem iz dejanske politike, je bila napaka. Moj moratorij na morebitno vrnitev v sabor poteče 15. januarja, potem pa je možno vse. Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) je zmagovita stranka, ne pa stranka 12 odstotkov," je izjavil Sanader na opoldanski novinarski konferenci.

Glede prvega kroga hrvaških predsedniških volitev 27. decembra, v katerem se Hebrangu ni uspelo uvrstiti v drugi krog, saj je z 12 odstotki glasov zasedel tretje mesto, je Sanader poudaril, da gre za najslabši volilni izid v zgodovini HDZ od njene ustanovitve leta 1989.

Kot so poročali hrvaški mediji, se je Sanader za novinarsko konferenco odločil, potem ko je Hebrang v sobotni številki časnika Novi list izjavil, da so podružnice stranke nasprotovale Sanaderjevemu vključevanju v predvolilno kampanjo kandidata HDZ. Kot je pojasnil Hebrang, so podružnice ocenile, da bi bil Sanader breme v kampanji, ker je 1. julija lani stranko in vlado zapustil brez obrazložitve.

Sanader je danes izjavil, da je bil glavni razlog za njegov odstop dejstvo, da "ni bil pripravljen prodajati hrvaškega ozemlja za članstvo v EU". "Hotel sem izzvati šok, ki je potem pripeljal do deblokade hrvaških pogajanj z EU in do sporazuma Pahor-Kosor," je izjavil.

Poudaril je, da mu premierka Jadranka Kosor ni pokazala arbitražnega sporazuma o načinu urejanja spora o meji s Slovenijo ter da ne ve, ali se bo na podlagi omenjenega dokumenta Hrvaška odpovedala delu svojega ozemlja.

Zatrdil je, da prevzema del odgovornosti za slab izid stranke na predsedniških volitvah, ker je zapustil politiko. Do slabega položaja stranke pa je po njegovi oceni prišlo tudi zaradi nezadostnega števila srečanj osrednjih teles HDZ, ki vodijo stranko in v katerih ima tudi sam pravico glasovanja.

Obenem je pohvalil delo premierke Kosorjeve in izrazil polno podporo njeni vladi. Izpostavil je, da njegova vrnitev v politiko ne bo poslabšala položaja Kosorjeve kot predsednice stranke, temveč "bo okrepila HDZ".

Od predsedstva stranke je zahteval, naj v drugem krogu volitev podpre enega izmed dveh predsedniških kandidatov, socialdemokrata Iva Josipovića ali neodvisnega Milana Bandića, ki se bosta pomerila 10. januarja.

Kot je v enem izmed prednovoletnih pogovorov dejal predsednik države Stipe Mesić, ki posredno podpira Josipovića, je "vsem jasno", da Sanader podpira Bandića.

Sanader pa je danes tudi zanikal kakršno koli povezanost z delovanjem Hrvaške poštne banke (HPB), okrog katere je pred novim letom izbruhnila afera, policija pa je zaradi sumljivih večmilijonskih posojil aretirala sedem oseb. Med aretiranimi so trije bivši člani uprave in štirje uporabniki posojil.

Zavrnil je tudi povezanost z aferami v Hypo Alpe Adria Bank, s katerimi ga povezuje tudi avstrijski tisk. Poudaril je, da ne bi odstopil z najmočnejšega političnega položaja v državi, če bi bilo "kar koli od tega" s Hypo Alpe Adria Bank res.

Hrvaški mediji sicer ugibajo, da bo Sanader aktiviral poslanski mandat, ker si bo s tem zagotovil imuniteto pred možnim kazenskim pregonom zaradi domnevne vpletenosti v nepravilnosti poslovanja te banke na Hrvaškem.

V HDZ današnjih Sanaderjevih izjav niso želeli komentirati in so zgolj sporočili, da ni šlo za uradno novinarsko konferenco stranke. Sanaderjeve napovedi o vnovičnem angažiranju v politiki ni želela komentirati niti predsednica HDZ in premierka Kosorjeva. Novinarje je prosila, naj izjave zahtevajo od tiskovne predstavnice stranke.

Hrvaški mediji poročajo, da niti Kosorjeva niti večina članov vrha stranke niso vedeli za današnjo Sanaderjevo novinarsko konferenco na sedežu stranke, kjer se je zbralo več kot deset poslancev HDZ in predsednik sabora Luka Bebić.

Na novinarsko trditev, da je Sanader organiziral srečanje z novinarji "za hrbtom predsednice stranke Kosorjeve", kar se zdi "kot poskus njenega rušenja", je Bebić odgovoril z vprašanjem: "Poslušajte, ali je boljše, da bi oslabili stranko?"

Popoldan sta se dve poslanki HDZ, Karmela Caparin in Ivanka Roksandić, ki sta bili na sedežu stranke v času Sanaderjevega nastopa, v sporočilih za javnost ogradili od njegovih besed. Kot je pojasnila Caparinova, "ne bo pristala, da bi bila del takšne manipulacije z javnostjo in članstvom HDZ", podobno pa je sporočila tudi Roksandićeva.

Hrvaški predsednik Mesić pa je danes ocenil, da je Sanaderjeva izjava o vnovičnem angažmaju v politiki neprimerna in škodljiva, kot je bil tudi njegov presenetljivi odhod s položaja premiera. Sicer pa je Mesić, ki je na krajših počitnicah na Hvaru, ocenil, da ne gre za poskus udara v HDZ, zahteve po predčasnih parlamentarnih volitvah pa je označil za prezgodnje.

Dodal je, da o dolžini mandata vlade ne bodo odločali le nekateri iz HDZ. Sicer pa so iz njegovega urada pred tem sporočili, da je predsednik pripravljen razpisati izredne volitve, če se bo Sanader odločil omajati vlado premierke Kosorjeve.

Izredne volitve so na novinarski konferenci v Splitu zahtevali opozicijski socialdemokrati (SDP). Kot je dejal član predsedstva največje opozicijske stranke Ranko Ostojić, so "predčasne volitve edina prava rešitev". Pojasnil je, da se dogodki znotraj HDZ odražajo na stabilnosti celotne države, zato bi lahko le predčasne volitve in na njih izbrane legitimne oblasti izvlekle Hrvaško iz gospodarske krize in korupcijskih afer, "v katere je Hrvaško pripeljal HDZ".

Predsednik druge največje opozicijske stranke v saboru, Hrvaške narodne stranke (HNS), Radimir Čačić je ocenil, da "HDZ poka po šivih". "Po mojem globokem prepričanju gre za dokaz, da se po dogodkih v Hrvaški poštni banki in Hrvaških avtocestah krog oži, nervoza pa zvišuje," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina izjavil Čačić.

Medtem je tudi predsednik koalicijske Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor napovedal, da njegova stranka ne bo ostala v vladi, če bo Sanader s skupino svojih poslancev poskusil vplivati na delo vlade.

Podpredsednik koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac pa je poudaril, da gre za poskus destabilizacije vlade in ustavljanja boja proti korupciji in reševanja gospodarske krize. Tudi on je omenil možnost predčasnih volitev v primeru, da se vlada ne bo dodatno angažirala pri stabiliziranju dela pristojnih državnih institucij.

Predsednik koalicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS), ki je druga vladna stranka po številu poslancev v saboru, Josip Friščić je dejal, da bo že v ponedeljek poskusil govoriti s Kosorjevo o delu koalicije. Spomnil je, da je ravno Sanader določil Hebranga kot kandidata HDZ na predsedniških volitvah, ne da bi se posvetoval s koalicijskimi partnerji, na ta način pa naj bi tudi določil obnašanje in odnose na desnem centru hrvaške politične scene.