kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samsung zaradi domnevne zlorabe delavskih pravic pred brazilsko sodišče

Deli na:
Samsung zaradi domnevne zlorabe delavskih pravic pred brazilsko sodišče

Foto: Reuters

Brazilsko ministrstvo za delo je proti južnokorejskem Samsungu vložilo tožbo zaradi domnevne zlorabe delavskih pravic v tovarni ob Amazonki. Država od proizvajalca elektronike zahteva odškodnino v višini 100 milijonov dolarjev.

Ministrstvo podjetju očita, da so delavci v omenjeni tovarni za tekočim trakom delali tudi po 15 ur dan, od tega 10 ur stoje, in to tudi po 27 dni zapored, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je nadzor opravilo v mestu Manaus, kjer stoji ena največjih Samsungovih tovarn na svetu. Tovarna zaposluje 6000 delavcev, iz nje pa Samsung pokriva celotno Južno Ameriko.

Brazilski časnik Tribuna Hoje je ob tem še poroča, da so imeli delavci za pakiranje pametnega telefona, polnilca, slušalk in navodil le po šest sekund časa, v eni izmeni pa naj bi na ta način izdelali več kot 6000 paketov.

Pakiranje večjih televizorjev v kartonsko embalažo je po navedbah časnika trajalo največ 4,8 sekunde, več deset delavcev za tekočim trakom pa naj bi en pametni telefon sestavilo v vsega 85 sekundah.

Južnokorejsko podjetje se je na tožbo odzvalo z izjavo, da že izvajajo "temeljito preiskavo navedb" in da bodo v polni meri sodelovali z brazilskimi oblastmi.

Samsung se že nekaj časa otepa obtožb glede zlorabe delavcev v tovarni Manaus - podjetje je prejelo že več kot 1200 pritožb s strani delavcev tamkajšnje tovarne.

Samsung ima po svetu sicer še 24 podobnih tovarn.