zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruska letalonosilka v španskem pristanišču je razjezila španske zaveznice

Deli na:
Ruska letalonosilka v španskem pristanišču je  razjezila španske zaveznice

Foto: Getty Images

Španija se je znašla pod pritiskom zaveznic, saj naj bi se pripravljala na postanek ruskih vojaških ladij v pristanišču Ceuta na severu Afrike, kjer bi ruska flota, ki je namenjena na vzhod Sredozemlja, dotočila gorivo in obnovila zaloge. Špansko zunanje ministrstvo razmišlja o ruski zahtevi in pritisku zaveznic.

Špansko zunanje ministrstvo je za dnevnik El Pais v torek zvečer potrdilo, da je Rusija zaprosila Španijo za postanek na španskem ozemlju.

Tiskovni predstavnik je v izjavi potrdil, da del ruske flote, na čelu katere je letalonosilka Admiral Kuznjecov, pričakuje, da bo lahko dotočil gorivo in obnovil zaloge v pristanišču Ceuta na severu Afrike, ki spada pod špansko ozemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je pred tem v oktobru sporočila, da bo Admirala Kuznjecova poslala na vzhod Sredozemlja, da okrepi njene enote na tem območju. Rusija v Siriji izvaja letalske napade v podporo režimu predsednika Bašarja al Assada in ima tam svoj pomorski kontingent v podporo operaciji.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v torek izrazil zaskrbljenost, da bi lahko flota pomagala v zračnih napadih v Siriji. "Od vsake države je odvisno, ali bodo pustile ladjam dotočiti gorivo v različnih pristaniščih na poti do vzhodnega Sredozemlja. Mislim, da se vse članice Nata zavedajo, da lahko ta skupina pomaga v zračnih napadih na Alep in Sirijo," je dejal.

Španija je sicer do zdaj redno dovoljevala ruskim vojaškim ladjam, da so se ustavile v Ceuti.