Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija utegne od Ukrajine terjati predčasno poplačilo posojila

Deli na:
Rusija utegne od Ukrajine terjati predčasno poplačilo posojila

Foto: Reuters

Ker Ukrajina ni izpolnila vrste pogojev, Rusija vztraja pri predčasnem odplačilu tri milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov) vrednega posojila. Dokončna odločitev o tem še ni padla, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti dejal ruski finančni minister Anton Siluanov, a poudaril, da ima Rusija vse razloge za takšno zahtevo.

Rusija je omenjeno posojilo dala Ukrajini decembra 2013 z nakupom njenih dveletnih obveznic - le nekaj mesecev pred strmoglavljenjem proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča. To je bil prvi obrok skupaj 15 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči, o katerem se je Kremelj dogovoril z Janukovičem, potem ko so protesti povzdignili na oblast opozicijo.

Dogovor določa, da lahko Rusija zahteva predčasno vračilo posojila, če se bo javni dolg Ukrajine povzpeli nad 60 odstotkov bruto domačega proizvoda. Zaradi konflikta na vzhodu Ukrajine je gospodarstvo oslabljeno in država je to mejo že prekoračila, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V teh razmerah je Rusija prisiljena, da vztraja pri predčasnem poplačilu, je včeraj dejal ruski finančni minister. Te besede so sicer v nasprotju z izjavami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da njegova država ne bo zahtevala predčasnega poplačila posojila. To bi namreč lahko ogrozilo finančni sistem Ukrajine, je novembra v intervjuju za nemško televizijo ARD dejal Putin.