stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija proti predsedniškim volitvam maja v Ukrajini

Deli na:
Rusija proti predsedniškim volitvam maja v Ukrajini

Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ocenil, da Ukrajina ne bi smela izvesti za maj napovedanih predčasnih predsedniških volitev. To bi po njegovem pomenilo kršitev prejšnji teden sklenjenega dogovora med odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem in opozicijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor med Janukovičem in opozicijo je v soboto v veliki meri izgubil pomen, saj je opozicija po odhodu Janukoviča iz Kijeva prevzela oblast in predsednika odstavila. A Lavrov vztraja, da bi ga strani morali spoštovati.

V skladu s sporazumom bi predsedniške volitve izvedli po sprejetju ustavne reforme. Rok za slednjo je september, predsedniške volitve pa bi morale slediti najkasneje decembra.

"Sedaj slišimo, da bi morali volitve izvesti 25. maja. To je že nespoštovanje sporazuma," je v Moskvi novinarjem po srečanju z luksemburškim kolegom Jeanom Asselbornom dejal ruski zunanji minister. Prav tako je Lavrov opozoril, da "radikalni uporniki" še naprej zasedajo stavbe oblasti v Kijevu, kar prav tako pomeni kršitev dogovora.

Da bi Ukrajino znova pripeljali na pot pravne države, bi morali z nasiljem prenehati in začeti dialog za nacionalno spravo, je menil Lavrov. Ponovno je zagotovil, da se Moskva ne želi vmešavati v notranjo politiko "bratske države", ter dodal, da je izplačilo preostanka od obljubljenih 15 milijard dolarjev pomoči Kijevu odvisno od prihodnjih ukrajinskih oblasti in njihovih namer.

Tudi Asselborn je izrazil zaskrbljenost zaradi vpliva ekstremistov po menjavi oblasti v Kijevu. Zavzel se je za sodelovanje EU in Rusije pri premagovanju krize v nekdanji sovjetski republiki. Moskva in Bruselj se morata tega vprašanja lotiti kot "strateška partnerja", je menil.