Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija ne bo križem rok gledala pohoda džihadistov v Iraku

Deli na:
Rusija ne bo križem rok gledala pohoda džihadistov v Iraku

Foto: Reuters

Rusija ne bo pasivno gledala, kako skrajneži v Iraku nadaljujejo svoj osvajalski pohod, je včeraj v Damasku zatrdil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Sunitski skrajneži, ki jih vodi skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil), so sicer od začetka ofenzive na začetku meseca osvojili velika območja na severu in zahodu Iraka.

"Rusija ne bo ostala pasivna pri poskusih nekaterih skupin, da v regiji razširijo terorizem," je Rjabkov povedal novinarjem po srečanju s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Rjabkov, čigar države je ena glavnih zaveznic Asada, ni želel razkriti, katere ukrepe bi Rusija lahko sprejela.

"Situacija v Iraku je zelo nevarna, ogroženi so temelji iraške države," je povedal namestnik zunanjega ministra. Ob tem je poudaril stališče Moskve, da se morata krizi v Iraku in Siriji, kjer se nadaljuje državljanska vojna, v katero je prav tako vpleten Isil, rešiti s "pristnim nacionalnim dialogom".

Glede odločitve ZDA, da podprejo zmerne opozicijske upornike v Siriji, pa je Rjabkov dejal, da ni alternative politični rešitvi. "Zavračamo to ameriško politiko. V interesu vseh, tudi Američanov, je odgovorno ravnanje v Siriji," je pripomnil. Ameriški predsednik Barack Obama je sicer kongres pozval k odobritvi 500 milijonov dolarjev vrednega načrta za oboroževanje in urjenje sirske opozicije, ki se bori tako proti Asadovim silam kot proti Isilu.