Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija grozi Evropski uniji s protisankcijami

Deli na:
Rusija grozi Evropski uniji s protisankcijami

Foto: Reuters

Rusija je včeraj opozorila Evropsko unijo, da bo na morebitno uvedbo ostrih sankcij zaradi krize v Ukrajini odgovorila enako. Glede zamrznitve pogovorov o vizumski liberalizaciji, za kar so se v četrtek odločili voditelji članic EU na izrednem vrhu, pa so na ruskem zunanjem ministrstvu izrazili začudenje in ocenili da gre za nekonstruktivno potezo.

"Ko si mednarodna skupnost prizadeva, da bi po svojih najboljših močeh rešila krizo v Ukrajini, Evropska unija sprejme nekonstruktivno stališče in se odreče sodelovanju z Rusijo na ključnih področjih, vključno z vizumsko liberalizacijo in podpisom novega temeljnega sporazuma," je v prvem odzivu na četrtkove sklepe vrha EU zapisalo rusko zunanje ministrstvo, kot poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

V Moskvi so sicer zatrdili, da se Rusija na to odločitev EU zaenkrat ne bo odzvala in ne bo sprejela povračilnih sankcij. A hkrati so opozorili, da "je za Rusijo jezik sankcij in groženj nesprejemljiv; če bodo tovrstna sredstva uporabljena, bo odgovor primerljiv".

Voditelji članic EU so v četrtek na izrednem vrhu glede situacije v Ukrajini sprejeli politično odločitev o takojšnji zamrznitvi pogovorov o vizumski liberalizaciji in novem sporazumu z Rusijo ter zagrozili, da bo EU, če se Moskva ne bo odzvala na pozive k diplomatskim pogovorom z Ukrajino in umiritvi razmer, ukrepala tudi z drugimi sankcijami.

Te druge sankcije bi na drugi stopnji vključevale usmerjene ukrepe proti posameznikom, zamrznitev premoženja in prepoved potovanja, ter odpoved vrha EU in Rusije, na tretji stopnji pa v primeru stopnjevanja agresije vrsto gospodarskih ukrepov.



A v Moskvi ocenjujejo, da je EU v četrtek "zamudila priložnost, da bi objektivno in pošteno ocenila dogodke v Ukrajini". Dodali so, da so odločitve vrha "v nasprotju z zdravo pametjo".

Podobno so na ruskem zunanjem ministrstvu ocenili tudi odločitev zveze Nato, da zaustavi praktično sodelovanje z Rusijo. "Odločitev Nata dokazuje pristranski pristop glede ugotavljanja vzrokov in posledic dogodkov v Ukrajini," je za Itar-Tass dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

"Namera, da se omeji sodelovanje v boju proti skupnim grožnjam in izzivom, kot so terorizem, piratstvo, krize, ekstremizem, naravne nesreče in tehnološke katastrofe, Afganistan in sirsko kemično orožje, je v nasprotju z zdravo pametjo. Svet Nato-Rusija nima projektov ali programov, ki bi koristili samo Rusiji ali samo članicam Nata," je dodal.

Opozoril pa je še, da bi bilo vpletanje "faktorja Nato" v težko in krhko situacijo v Ukrajini zelo nevarno. "To bi še okrepilo napetosti in zmanjšalo možnosti za normalizacijo situacije," je še dodal ruski diplomat.