901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija bo Egiptu dobavila sistem zračne obrambe

Deli na:
Rusija bo Egiptu dobavila sistem zračne obrambe

Foto: Reuters

Rusko državno podjetje je včeraj razkrilo, da bo egiptovski vojski dobavilo sistem zračne obrambe. Za kakšne izstrelke gre in kakšna je cena posla, zaenkrat še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji teden sta se v Kairu mudila ruski zunanji minister Sergej Lavrov in obrambni minister Sergej Šojgu. Obisk je bil namenjen krepitvi vojaških in diplomatskih vezi.

Kot je dejal prvi mož ruskega industrijskega holdinga Rostec Sergej Čemezov, so že bile podpisane "nekatere pogodbe" z Egiptom, med njimi tudi pogodba "o sistemih zračne obrambe". Podrobnosti posla ni razkril, naj pa bi Kairo razmišljal tudi o nabavi ruskih helikopterjev in letal.

Po poročanju moskovskega poslovnega časnika Vedomosti je govora o poslih v vrednosti več kot dve milijardi dolarjev, ki bi jih lahko financirala Savdska Arabija.

Čemezov je potrdil, da novo egiptovsko vodstvo o možnostih financiranja razpravlja z regionalnimi zaveznicami, za posojilo pa bi lahko zaprosilo tudi Rusijo.

Sovjetska unija je bila v 60. in v začetku 70. let prejšnjega stoletja glavna dobaviteljica vojaške opreme Egiptu, obseg sodelovanja pa se je zmanjšal, potem ko sta Izrael in Egipt podpisala mirovno pogodbo in je Kairo začel prejemati obsežno ameriško pomoč.

Potem ko je egiptovska vojska julija odstavila islamističnega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, je sicer Washington svojo pomoč Egiptu omejil.