državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romunski migrant postal zvezda v Veliki Britaniji

Deli na:
Romunski migrant postal zvezda v Veliki Britaniji

Foto: Reuters

Britanski mediji so v zadnjih tednih panično svarili pred novimi bolgarskimi in romunskimi migranti, ki naj bi državo preplavili po 1. januarju, a so - sodeč po naslovnicah - našli le enega. 30-letni Victor Spirescu je ob pristanku na londonskem letališču Luton postal pravi zvezdnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državljani Romunije in Bolgarije lahko od začetka letošnjega leta brez omejitev delajo v katerikoli članici EU. Britance skrbi, da bodo državljani obeh držav k njim prihajali v velikih množicah, zaradi česar je vlada decembra na hitro sprejela zakonodajo za omejitev dostopa do pomoči za brezposelne novim evropskim migrantom.

Novinarji, ki so hoteli spisati zgodbo o masovnem navalu migrantov iz Romunije, so Spirescujev let iz romunskega mesta Tirgu Mures pričakali na letališču. A je med približno 140 potniki šlo večinoma za takšne, ki že delajo v Veliki Britaniji in so se zgolj vračali iz domačih krajev, kjer so preživeli božične praznike.

Med izjemami, ki so v Veliko Britanijo s tem letom dejansko pripotovale prvič in v želji po zaslužku, pa je bil Spirescu. Na Otok je pripotoval, da bi zaslužil dovolj denarja za prenovo hiše, v kateri bivata z bodočo ženo.



Na letališču so ga pričakali fotoaparati, televizijske kamere in celo dva poslanca, ki sta želela na lastne oči videti prvi dan neomejene migracije. Spirescujev obraz se je s tem znašel na fotografijah številnih britanskih časnikov. Daily Telegraph je celo poslal ekipo v Romunijo, da so opravili pogovor s Spirescujevo 19-letno zaročenko.

Medijskega pompa pa s tem ni bilo konec, saj je trajal še ves teden. Spirescu je bil med drugim povabljen na Sky News v oddajo, v kateri so v živo razpravljali o imigraciji. Priznal je, da je vsa pozornost nekoliko nenavadna. "Ko grem v trgovino, me vsi gledajo. Videl sem malo deklico, ki je rekla mami: Hej, to je moški s televizije," je pojasnil. Dodal pa je še, da so vsi zelo prijazni.

Spirescu je sicer dan po prihodu začel z delom, saj čisti avtomobile v trgovinskem centru v kraju Biggeswade. Upa sicer, da bo kmalu dobil bolj donosno delo v gradbeništvu.