900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romunija in Bolgarija še vedno ostajata pred vrati schengna

Deli na:
Romunija in Bolgarija še vedno ostajata pred vrati schengna

Foto: Reuters

Romunija in Bolgarija še vedno ostajata pred vrati schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah, čeprav že leto in pol izpolnjujeta vse tehnične pogoje za vstop. "Žal na tej točki še ni bilo mogoče sprejeti pozitivne odločitve o vstopu Romunije in Bolgarije v schengen," je v Luksemburgu povedala ciprska notranja ministrica Eleni Mavrou.

Vstopu Bolgarije in Romunije najostreje nasprotujeta Nizozemska in Nemčija, pa je pojasnil slovenski notranji minister Vinko Gorenak. Slovenski minister tudi ocenjuje, da je težko verjetno, da bi lahko državi nadzor na zračnih mejah odpravili že marca prihodnje leto.

Notranji ministri so sicer v razpravi o Siriji včeraj prižgali zeleno luč Evropski komisiji za vzpostavitev regionalnega programa zaščite, ki bo najprej vključeval Libanon, Jordanijo in Turčijo ter bo v prvi fazi usmerjen v humanitarno pomoč. Prvi projekti bi lahko bili financirani že konec oktobra in novembra letos.

Minister Gorenak je povedal, da število prošenj za azil iz Sirije v EU izjemno narašča, predvsem na Švedskem, Danskem, v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji je bilo letos teh 23, lani šest, v letu 2010 pa enajst, tako da je sicer zaznati trend večanja prošenj, a stanje po ministrovih besedah "ni kritično".

Ministri so razpravljali tudi o mehanizmih EU za civilno zaščito, pri čemer je po Gorenakovih besedah odprtih še ogromno vprašanj, na primer glede financiranja projektov, ali naj se oblikujejo skupne enote, ali naj bo sodelovanje v teh enotah obvezno. Slovenija zagovarja stališče, naj bo sodelovanje v enotah prostovoljno, kar je sicer tudi mnenje večine.

Prav tako so ministri pregledali napredek pri vzpostavljanju skupnega azilnega sistema, ki naj bi bil nared do konca leta. Po Gorenakovih navedbah je veliko dela opravljenega, manjkata še dva pomembna pravna akta. Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström meni, da je cilj vzpostavitve sistema do konca leta uresničljiv.