Revija Reporter
Svet

Romney: Palestincev ne zanima mir z Izraelom

STA

19. sep. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney meni, da Palestincev mir z Izraelom ne zanima, ampak so zavezani uničenju Izraela, zato si poti do miru na Bližnjem vzhodu ni mogoče zamisliti. Najhujša zamisel na svetu pa bi bil pritisk na Izrael, da ponudi ozemlje za spremembo obnašanja Palestincev.

Romney je te besede izrekel 17. maja v Boca Ratonu na Floridi donatorjem svoji kampanji, ki so za srečanje s kandidatom odšteli po 50.000 dolarjev. Gre za isto srečanje z donatorji, na katerem je Romney volivce predsednika ZDA Baracka Obame označil za neodgovorne.

Romney je donatorjem povedal, da ga ne skrbi za 47 odstotkov volivcev, ki so odvisni od zvezne vlade in mislijo, da so upravičeni do zdravstvenega varstva, hrane in stanovanj, pri čemer ne plačujejo davkov. To so volivci Obame, ki bodo volili zanj v vsakem primeru in ne bodo nikoli sprejeli odgovornosti zase. Romney se za izrečeno ne namerava opravičiti, ampak je dejal, da se ni "najbolj elegantno izrazil".

V odgovoru na vprašanje o Bližnjem vzhodu je Romney menil, da se lahko le upa na določeno stopnjo stabilnosti, vendar pa bo spor med Izraelom in Palestinci ostal nerešljiv problem, zato se lahko "žoga brca naprej po igrišču v upanju, da se bo zgodilo nekaj, kar ga lahko reši."

Romney ves čas kritizira Obamo zaradi politike do Izraela, čeprav slednji ni odstopil od dolgoletne tradicije popolne podpore judovski državi. V kritikah ima podporo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, s katerim sta osebna prijatelja iz mladosti, saj sta v času, ko je Netanjahu študiral v ZDA, delala v istem podjetju.

Netanjahu se bolj kot katerikoli izraelski premier doslej vpleta v ameriške volitve z nenehnim opozarjanjem na nevarnost Irana, ki je po njegovih trditvah tik pred izdelavo jedrske bombe. Netanjahu vpletanje zanika, vendar v ZDA nihče ne dvomi, za kaj gre.

Letošnje predsedniške volitve se bodo spet lomile na Floridi, kjer ameriški Judi predstavljajo pomemben del volilnega telesa. Netanjahu poziva Obamo, naj Iranu postavi ultimat, kar ta zavrača, ker ima v soseski dovolj težav tudi brez dodatnega povečanja napetosti, ki bi pred volitvami povišale cene nafte.

Obamovi nasprotniki upajo, da bo zaradi pomanjkanja agresivnosti utrpel škodo na Floridi, čeprav niti Romney doslej še ni nič bolj jasno kot Obama povedal, kaj bo naredil z Iranom. Nobenega dvoma pa ni, da bi Netanjahu v Beli hiši raje videl prijatelja Romneyja, ki deli njegove poglede na Bližnji vzhod, kot pa Obamo, ki ga na prvem mestu zanimajo nacionalni interesi ZDA in s katerim nista imela nikoli toplih odnosov.

Objava Romneyjevih besed o ameriških volivcih in deloma tudi Palestincih je prišla v zelo nerodnem času, ko mora republikanski kandidat zavračati vprašanja o prepirih znotraj njegove kampanje glede smeri in strategije. Ankete kažejo, da je Obama po demokratski konvenciji doživel bistveno večji skok v javnomnenjski podpori, kot ga je dobil Romney po republikanski konvenciji.

Republikanska baza, še posebej tista, ki jo tvorijo agresivni nasprotniki Obame, ni zadovoljna, ker je njihov kandidat premalo agresiven in predsednika ne zmerja s socialistom in komunistom. V tej luči je morda bolj razumljiva Romneyjeva hitra kritika Obame zaradi napadov na ameriško veleposlaništvo v Kairu in konzulat v Bengaziju.

Romney je prekršil desetletno tradicijo, ki nalaga, da se je treba v času napada na ZDA poenotiti in pustiti politiko ob strani. Obtožba, da Obama simpatizira z ljudmi, ki so napadli in pobili ameriške diplomate, je Romneyju pomagala pri bazi, ki je tudi po konvenciji še ni konsolidiral, vendar pa je s tem izgubil tiste neodvisne volivce, brez katerih zmaga na volitvah ni mogoča.

Časa za vplivanje na volivce ni več veliko. Oktobra so na sporedu televizijska soočenja kandidatov, volitve pa so že čez sedem tednov 6. novembra. Obamova kampanja že načrtuje negativne oglase na podlagi Romneyjevih besed o volivcih in republikanski kandidat mora nujno pozornost obrniti nazaj na prepočasno okrevanje gospodarstva, kar je pri neodvisnih volivcih najbolj prepričljiv argument za odpustitev Obame.