Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski komisar s pomenljivim sporočilom Janši: Evropska delegirana tožilca sta bila imenovana za pet let

Deli na:
Evropski komisar s pomenljivim sporočilom Janši: Evropska delegirana tožilca sta bila imenovana za pet let

Didier Reynders - Foto: Profimedia

Evropska delegirana tožilca iz Slovenije sta bila imenovana za pet let, je ob prihodu na ministrsko konferenco EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Pravosodni minister Marjan Dikaučič je dejal le, da je najpomembneje, da ima Slovenija oba tožilca.

"Dolgo smo razpravljali o tem od začetka slovenskega predsedovanja, o tem sem govoril z ministrom za pravosodje, premierjem. Me zelo veseli, da sta imenovana evropska delegirana tožilca v Sloveniji. To pomeni, da imamo delegirane tožilce v vseh sodelujočih državah članicah. Gre za imenovanje za pet let, to je odločil kolegij tožilcev," je povedal Reynders ob prihodu na Brdo pri Kranju.

Kasneje je na novinarski konferenci dejal, da je mogoče spremeniti pravila za predlaganje bodočih evropskih delegiranih tožilcev. Vendar o imenovanju odloča kolegij EPPO na podlagi nacionalnih predlogov. "Zdaj imamo evropska delegirana tožilca iz Slovenije za pet let, kot je odločil kolegij tožilcev v Luksemburgu," je povedal.

Minister Dikaučič je medtem na novinarsko vprašanje, ali bosta Tanja Frank Eler in Matej Oštir delo evropskih delegiranih tožilcev opravljala pet let, odgovoril: "Kot smo vsi seznanjeni, ju je kolegij evropskega javnega tožilstva potrdil za obdobje petih let."

Glede spremembe zakona o državnem tožilstvu je medtem pojasnil, da predlog še ni bil uvrščen na dnevni red seje vlade. Kritike so tako po njegovih besedah preuranjene, saj gre zaenkrat zgolj za osnutek.

Ministrstvo za pravosodje je pretekli teden v vladni postopek vložilo predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi ministrstvu omogočilo, da bi samo predlagalo kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev o imenih, ki so posredovana evropskemu javnemu tožilstvu (EPPO), pa bi imela vlada in ne več državnotožilski svet. Z novelo naj bi tudi omogočili odpoklic obeh delegiranih tožilcev.