stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rešiti Turka in uničiti Janšo

Deli na:

Za predsednika Danila Türka postaja velikovški atentat kot brezizhodna črna luknja, iz katere naj bi ga zdaj z obtoževanjem Janeza Janše reševali člani nekdanjih tajnih služb.

Za predsednika Danila Türka postaja velikovški atentat kot brezizhodna črna luknja, iz katere naj bi ga zdaj z obtoževanjem Janeza Janše reševali člani nekdanjih tajnih služb.

Tudi po sedemnajstih letih, kolikor jih je minilo od primopredaje poslov med Jelkom Kacinom in Janezom Janšo na ministrstvu za obrambo, medijskemu obračunavanju ni konca. Jelko Kacin, ki je bil skupaj z nekdanjimi sodelavci tajnih služb vpleten v najbolj sporne orožarske posle, namreč zahteva Janševo pojasnilo o neskladju podatkov glede poslovanja z orožjem, vsebovanih v poročilu iz leta 1994. To je še vedno označeno z najvišjo stopnjo zaupnosti, čeprav za to ni nobene potrebe. Ker sedanja vlada označbe noče odstraniti, to pomeni, da zelo aktivno sodeluje pri razvnemanju strastnega medijskega požara, ki je dosegel vrhunec v televizijski oddaji Pogledi Slovenije.

Da označba poročila z najvišjo stopnjo zaupnosti, ki je morala biti sprejeta zaradi takrat veljavnega mednarodnega embarga za promet z orožjem, sploh ni več potrebna, je doslej že večkrat javno povedal Janez Janša. Obenem je opozoril, da mu hočejo nezakonito ravnanje pri poslovanju z orožjem v času, ko je še opravljal funkcijo ministra za obrambo, naprtiti prav tisti, ki so bili zaloteni »z rokami v kontejnerju.«

Kje je ovadba?
Janša se ob tem v javnem pismu upravičeno sprašuje, zakaj Jelko Kacin že kot minister za obrambo ni po uradni dolžnosti sprožil več sodnih postopkov zoper njega: »To bi moral storiti, če bi držala vsaj polovica trditev, ki jih danes razširja o meni.« Zdi se res nenavadno, da Kacin v tistem času ni zmogel spisati niti ene same ovadbe proti Janezu Janši, četudi se je takrat za to izjemno trudil. V svojem komaj dveletnem mandatu, kar kaže na to, da tudi tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek nikakor ni bil zadovoljen z njegovim delom, je zato, da bi Janši podtaknil kakršnokoli nezakonito ravnanje, preveril vsako Janševo potezo.

Po besedah Janeza Janše naj bi bilo tako pregledanih več kot 5.000 pogodb, ki jih je on osebno podpisal med ministrovanjem: »Kolikor je ministru Kacinu ob tej raboti še ostalo časa, ga je porabil za nakupe zastarelega orožja v Izraelu, ki je potem na poligonu delalo invalide iz slovenskih vojakov in med njimi sejalo tudi smrt; za zapravljanje denarja z obnovami predpotopnih tankov T-55 ter za prestavljanje rustikalne ograje pred nekdanjo ljubljansko vojašnico pred svojo hišo.«

Kacin brez politične odgovornosti
Da navedbe Janeza Janše o Kacinovih nakupih zastarelega orožja niso plod bujne domišljije užaljenega in prizadetega politika, potrjuje celo pred leti objavljen članek z naslovom Katalog napačnih nakupov, ki ga je napisal nekdanji novinar Dnevnika Rok Praprotnik, danes namestnik predsednika protikorupcijske komisije. V njem je Praprotnik med drugim zapisal, da je bilo v času ministra Jelka Kacina kupljenih in nadgrajenih 12 propelerskih letal pilatus. Cena nakupa ni bila znana, samo za nadgradnjo pa smo davkoplačevalci morali nameniti okoli 50 milijonov evrov.

Iz Kacinovega obdobja je znan tudi nakup treh baterij (18) havbic 155 mm, samo za obnovo 30 starih sovjetskih tankov T-55 pa smo morali davkoplačevalci odšteti 52 milijonov evrov. Temu je treba dodati še do danes nepojasnjeno ceno za nakup omenjenih starih tankov. Da je bila nabava orožja skrajno vprašljiva po količini in izjemno visokem znesku, so potrdili celo revizorju računskega sodišča, ki mu je takrat še predsedoval Vojko Antončič.

VEČ V TISKANI IZDAJI