oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanski kandidat Obami očita, da z dogovorom z Iranom Izraelce vodi do "vrat peči"

Deli na:
Republikanski kandidat Obami očita, da z dogovorom z Iranom Izraelce vodi do "vrat peči"

Foto: Reuters

Ameriški republikanec Mike Huckabee, ki se bori za nominacijo za predsedniško kandidaturo, je predsednika Baracka Obamo posvaril, da je s sklenitvijo sporazuma o iranskem jedrskem programu Izraelce pognal na pot do "vrat peči". Huckabee je izjavo, s katero je namigoval na holokavst, podal med konservativno televizijsko pogovorno oddajo.

Huckabee, nekdanji guverner Arkansasa, ki se je za predsedniško nominacijo neuspešno boril že leta 2008, je poudaril, da je Obamova politika najbolj nepremišljena v ameriški zgodovini. "Tako naiven je, da gre verjeti Irancem. S tem bo Izraelce pognal na pot do vrat peči," je izjavil v sobotni oddaji.

"Iranski dogovor je najbolj idiotska stvar," je še dejal Huckabee in menil, da bi ga v morali zavrniti tako republikanci kot demokrati v kongresu in vsi Američani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz je v nedeljo od Huckabeeja zahtevala opravičilo. Po njenem mnenju takšne izjave, četudi banalne, ne bi smele imeti mesta v ameriški politiki. "Lahkotne primerjave s holokavstom so nesprejemljive in Mike Huckabee mora zaprositi za opravičilo judovske skupnosti in ameriške javnosti.

Šesterica velesil je pred dvema tednoma s Teheranom sklenila jedrski sporazum, v skladu s katerim bo islamska republika zaključila ali omejila večino jedrskih aktivnosti, v zameno pa ji bodo postopno odpravili sankcije. Izrael je sporazumu ves čas odločno nasprotoval, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa ga je označil za zgodovinsko napako.