franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanci nadaljujejo ofenzivo proti zdravstveni reformi

Deli na:
Republikanci nadaljujejo ofenzivo proti zdravstveni reformi

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo prihodnji teden začel vrsto zaslišanj okrog tehničnih težav z zagonom zdravstvene reforme v ZDA, republikanski kongresniki pa zaradi tega zahtevajo tudi odstop ministrice za zdravstvo Kathleen Sebelius.

Po hudem udarcu v raziskavah javnega mnenja zaradi blokade financiranja vlade in grožnje s stečajem ZDA republikanci zdaj ubirajo precej bolj smiselno taktiko proti zdravstveni reformi z opozarjanjem na težave pri njenem zagonu.

Republikanci v kongresu so 1. oktobra blokirali proračunsko financiranje dela vlade, dokler se demokrati ne odpovedo zdravstveni reformi. To je bila povsem nerealna zahteva in demokrati so strnili vrste v obrambi reforme, ki jo imajo za največji dosežek prvega mandata predsednika Baracka Obame.

Kljub blokadi financiranja vlade je zdravstvena reforma 1. oktobra šla naprej z odprtjem tako imenovanih borz zdravstvenega zavarovanja preko spletne strani zvezne vlade "healthcare.gov".

Reforma od vsakega posameznika terja, da se do začetka prihodnjega leta zavaruje, ali pa bo plačal davčno kazen.

Ker reforma prepoveduje diskriminacijo zavarovalnic, ki ne smejo več zavračati bolnih, in ker uvaja tudi subvencije za tiste, ki si še vedno visokih cen zdravstva ne morejo privoščiti, je zdravstveno zavarovanje postalo realna možnost za milijone ljudi.

Sistem nujno potrebuje čim več novih zavarovancev, kajti le tako bo obstal in morda sčasoma ponudil tudi nižje cene. Več zdravih bo plačevalo premije, več bolnih se bo lahko zdravilo.

Republikanci so hoteli tako imenovani "individualni mandat", to je obvezno zavarovanje vsakega posameznika, prestaviti za leto dni, kar pa bi praktično pomenilo blokado cele reforme, ker ne bi bilo potrebnega dodatnega denarja.

Del reforme, ki prepoveduje diskriminacijo bolnih in omogoča mladim do 26 leta starosti, da ostanejo na policah staršev, namreč že velja. Ta dva dela reforme sta tako priljubljena, da se ju republikanci ne dotikajo, vendar pa potrebujeta svež denar.

Obama je sam za leto dni prestavil zahtevo podjetjem, naj zavarujejo svoje delavce ali plačajo davčno kazen. Posameznikom tega oddiha zaradi gospodarske krize ni privoščil, ker nujno potrebuje denar doslej nezavarovanih zdravih ljudi.

Začetek sklepanja zdravstvenih zavarovanj je bil 1. oktobra dvorezen meč. Republikanci so opozarjali na tehnične težave pri prijavljanju na spletno stran in druge, obenem pa priznali, da je to posledica velikega števila ljudi, ki so se želeli nemudoma zavarovati.

To seveda zanika trditve kritikov, ki pravijo, da je reforma hudo nepriljubljena in največja katastrofa, ki je kadar koli v zgodovini doletela ZDA. Takšna pretiravanja skupaj z blokado vlade in grožnjo kreditni oceni ZDA pa so republikance potisnila na dno popularnosti pri volivcih.

Dejstvo je namreč, da reforma res ni popularna, ampak ne iz razlogov, ki jih omenjajo republikanci. Večina ljudi, ki reformi v anketah nasprotujejo, si želi, da bi se izboljšala, ne pa uničila. Ljudje si želijo dostopnejšega zdravstvenega zavarovanja, reforma takšna, kot je zdaj, pa ne uresničuje osnovnega cilja, znižanja cen premij.

To je posledica sklepanja kompromisov leta 2010, ko je Obama želel, da bi reformo podprlo tudi čim več republikancev, in je odstopil od zahteve liberalcev po uvedbi splošnega zdravstvenega zavarovanja za vse Američane. Iz republikanske podpore potem vseeno ni bilo nič.

Reforma dopušča, da vsi, ki so doslej imeli zdravstveno zavarovanje, tega ohranijo v nespremenjeni obliki. Gre le za to, da se zavaruje preostalih 40 do 50 milijonov ljudi, ki tega doslej niso mogli storiti zaradi visokih cen ali zaradi bolezni in okvar, zaradi katerih jih zavarovalnice niso hotele zavarovati.

Republikanci želijo reformo odpraviti, vendar ne ponujajo nobene dobre alternative za izboljšanje dosedanjega sistema, ki je bil hkrati izjemno dober in hkrati izjemno okruten.

Ljudje z dobrim zavarovanjem so imeli najboljšo zdravstveno oskrbo na svetu. Hitro, učinkovito, temeljito, brez vrst pri zdravniku in čakalnih dob pri specialističnih pregledih.

Tisti brez zavarovanja pa so se v hudih primerih zatekli na urgenco. Tam so jih res pozdravili, vendar na hitro in površno, obenem pa za veliko višjo ceno, kot velja za zavarovane.