Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Referendumska mrzlica: o izstopu iz EU bi odločali v Italiji, v Franciji, na Nizozemskem

Deli na:
Referendumska mrzlica: o izstopu iz EU bi odločali v Italiji, v Franciji, na Nizozemskem

Foto: Getty Images

Vodje skrajne desnice na Nizozemskem Geert Wilders (foto), v Franciji Marine Le Pen in Italiji Matteo Salvini so davi, ko je postalo jasno, da so se Britanci na četrtkovem referendumu odločili za izstop iz Evropske unije, že pozvali k podobnim referendumom v svojih državah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Wilders je napovedal, da bo tudi on sklical referendum o članstvu Nizozemske v EU, če bo po splošnih volitvah marca prihodnje leto izbran za novega premierja.

"Sami želimo biti odgovorni za svojo državo, za svoj denar, svoje meje in svojo priseljensko politiko," je zapisal v sporočilu za javnost. "Nizozemci morajo čim prej dobiti priložnost, da se izjasnijo o članstvu Nizozemske v EU," je dodal.

Tudi vodja francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen je pozvala k referendumu in poudarila, da "svoboda naposled vedno zmaga". Njen namestnik Florian Philippot pa je tvitnil, da je zdaj čas za frexit.

Vodja italijanske skrajne desničarske in evroskeptične Severne Lige Matteo Salvini je čestital Britancem za odločitev na referendumu in dejal, da bi morala biti Italija naslednja. "Hura za pogum svobodnih državljanov! Srce, glave in ponos premagajo laži, grožnje in izsiljevanje. Hvala, zdaj smo mi na vrsti," je Salvini zapisal na Facebooku.