bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Raziskava: Več je prijateljev na Facebooku, višja je stopnja narcisizma

Deli na:

Raziskovalci v ZDA so potrdili sum mnogih skeptikov globalnih družabnih omrežij in vzpostavili neposredno povezavo med številom prijateljev, ki jih ima določena oseba na omrežju Facebook, in stopnjo narcisizma, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Raziskava, objavljena v reviji Personality and Individual Differences, je pokazala, da imajo tisti, ki so se uvrstili visoko na vprašalniku o narcistični osebnosti, na Facebooku večje število prijateljev, večkrat se označijo na fotografijah, ki jih objavijo, ter pogosteje spreminjajo svoj status in svojo nosilno fotografijo.

Uporabo Facebooka je z narcizmom sicer povezovalo že več predhodnih študij, tokrat pa gre za prvi pravi dokaz o neposredni povezavi med številom prijateljev na Facebooku in najbolj nevarnimi elementi narcistične osebnostne motnje. Vse pogostejši so tudi dokazi, da mladi ljudje postajajo vedno bolj narcistični in obsedeni s samopodobo.

Raziskovalci z univerze v Zahodnem Illinoisu so odkrili dva družbena dejavnika narcizma - velikanski ekshibicionizem in izkoriščanje drugih. Kot pravijo, morajo biti taki ljudje neprestano v središču pozornosti.

"Potrebnih je več raziskav, da bi lahko razumeli družbeno koristne in družbeno škodljive vidike Facebooka," je za britanski časnik The Guardian povedal vodja študije Christopher Carpenter. "Če je Facebook mesto, kamor se ljudje zatečejo, da bi ozdravili svoj ego in iskali družbeno podporo, moramo nujno raziskati tudi potencialno negativne vidike komunikacije prek tega družabnega omrežja," je še dodal Carpenter.