testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Računalniški hekerji so se spravili tudi na Apple

Deli na:
Računalniški hekerji so se spravili tudi na Apple

Foto: Reuters

Računalniški hekerji so v torek vdrli v nekaj računalnikov uslužbencev podjetja Apple, vendar pa naj ne bi naredili nobene škode. Hekerji so v petek vdrli v spletno stran Facebook, v ponedeljek so vdrli v twitter profil podjetja Burger King, v torek pa storili enako podjetju Chryslerjevi znamki vozil Jeep.

Apple je sporočil, da so hekerji vdrli v nekaj računalnikov podjetja, ki je potem identificiralo "majhno" število okuženih sistemov in jih osamilo iz omrežja. Apple nima dokazov, da bi bilo z računalnikov kaj ukradeno. Gre za prvi primer takšnega vdora v Applov sistem, ki doslej ni bil deležen velike pozornosti hekerjev.

Ti so prav tako v torek za nekaj časa prevzeli twitter profil znamke vozil Jeep. Hekerji so za kakšno uro pošiljali lažna sporočila iz Jeepovega twitter profila, da bo Jeep po novem znamka Cadillac, ker so se delavci drogirali. Podjetje, ki upravlja s twitter profilom za Jeep je kmalu prevzelo nadzor in pri Chryslerju menijo, da ne bo večje škode, ker je ljudem jasno, da je šlo za potegavščino.

Nekaj podobnega si je v času lanskoletne predsedniške kampanje privoščil republikanski kandidat Mitt Romney, ki je začel širiti govorice, da se proizvodnja Jeepov zaradi nesposobnosti predsednika Baracka Obame seli na Kitajsko. Tudi Romneyju ni verjelo veliko ljudi.

V ZDA hekerjem oziroma računalniškemu kriminalu namenjajo veliko pozornost in o tem je v svojem govoru o položaju v državi govoril tudi Obama, ki je napovedal zaostritev varnostnih ukrepov predvsem glede računalniškega terorizma oz. poskusov vdiranja ali širitve virusov v vladne sisteme iz tujine. Na sumu je najbolj Kitajska, ki to odločno zanika.