1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin po volitvah v Ukrajini ne pričakuje izboljšave odnosov

Deli na:
Putin po volitvah v Ukrajini ne pričakuje izboljšave odnosov

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob včerajšnjem obisku v Šanghaju nakazal, da po nedeljskih predsedniških volitvah v Ukrajini ne pričakuje skorajšnje izboljšave dvostranskih odnosov. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk pa je včeraj dejal, da se je z Rusijo pripravljen pogovarjati v družbi ZDA in EU.

"Dober odnos do ljudi, ki za kulisami vojaške akcije proti prebivalstvu na vzhodu Ukrajine pridejo na oblast, bo vprašljiv," je dejal Putin glede volitev v Ukrajini. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je obenem ovrgel obtožbe, da se ruske vojaške enote še niso umaknile z ukrajinske meje. "Enote so se vrnile v vojašnice, da bi se izognile špekulacijam, ki bi ovirale predsedniške volitve," je poudaril.

V ukrajinskem mestu Nikolajev na vzhodu države je sicer včeraj potekalo tretje omizje o krizi v Ukrajini. Kot je uvodoma dejal nemški diplomat Wolfgang Ischinger, bodo s srečanjem poudarili usmeritev države za pripravljenost na dialog. Obenem je pozval Ukrajince, naj se udeležijo nedeljskih volitev.

Neposredni pogovori med Moskvo in Kijevom so po mnenju Jacenjuka zaradi hude krize trenutno nemogoči. Kot je dejal na okrogli mizi v Nikolajevom, je "Rusija uničila sistem evropske varnosti v nasprotju z mednarodnim pravom in statuti Združenih narodov."


Za ponovno vzpostavitev odnosov med sosedama Jacenjuk predlaga pogovore v prisotnosti ZDA in EU, tako kot aprila v Ženevi. "Vendar moramo pred srečanjem vedeti, o čem se želimo dogovoriti," je še dejal po poročanju dpa.

Pretekli omizji v Kijevu in Harkovu sta se končali brez napredka. Nekateri so kritični do tega, da organizatorji na pogovore niso povabili predstavnikov separatistov. Centralna oblast v Kijevu pa je poudarila, da je pogovor mogoč le med stranmi, ki nimajo "krvi na dlaneh".

Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar - Tass je včeraj v Moskvi potekala okrogla miza, na kateri so pravniki spodnjega doma ruskega parlamenta, kjer so sodelovali strokovnjaki, desni aktivisti, ruski parlamentarci in njihovi ukrajinski kolegi, resno podvomili v legitimnost ukrajinskih predsedniških volitev. "Glavno vprašanje je, ali bodo predsedniške volitve 25. maja korak proti zmanjševanju krize," je dejal tiskovni predstavnik Dume Sergej Nariškin.

Spomnil je, da je Rusija ukrajinskim oblastem predlagala vzpostavitev širokega civilnega dialoga z vsemi političnimi silami in regijami, s poudarkom na oblikovanju dogovora, ki bi moral biti ustavno potrjen, je še poročal Itar - Tass.