jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Svet

Putin brani zaveznika Asada

Deli na:

Nemčija in Rusija se zavzemata za politično rešitev konflikta v Siriji. Obe državi vlagata veliko truda v to, da bi preprečili izbruh državljanske vojne v državi in nadaljnje trpljenje njenih prebivalcev, je ob včerajšnjem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Berlinu dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

"Prizadevati si moramo, da na političen način rešimo konflikt," je dejala Merklova. Izhodiščna točka pa bi lahko bil mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Še posebej v Varnostnem svetu ZN bi se morali zavzeti za uresničitev tega načrta, morda pa bi morali predlagati še dodatne politične ukrepe, je dejala nemška kanclerka.

Putin je zagotovil, da Rusija Siriji ne dobavlja orožja, ki bi ga lahko uporabili ob izbruhu državljanske vojne. "Verjamem, da se lahko za konflikt najde politična rešitev," je dejal Putin. Po srečanju z Merklovo je zavrnil očitke, da Rusija sirskemu režimu nudi enostransko podporo. Dodal je, da ima Rusija dobre odnose s Sirijo, vendar v konfliktu ne podpira nobene strani.

"Naša skupna naloga je, da preprečimo državljansko vojno. Annanov načrt ne sme propasti, preprečiti se mora eskalacija nasilja. Nihče nima koristi od državljanske vojne," je povedal ruski predsednik.

Rusija je ena od zadnjih zaveznic vse bolj izoliranega sirskega režima. V VS ZN je Rusija že večkrat preprečila ostrejše ukrepe proti Siriji.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je medtem med obiskom v Oslu znova opozorila Rusijo, da si njeno ravnanje glede Sirije v Damasku in svetu razlagajo kot podporo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Če je Rusija pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo pri načrtovanju politične tranzicije v Siriji, kot trdi Putin, smo vsekakor pripravljeni sodelovati," je dejala Clintonova po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.


Po srečanju z Merklovo je Putin odpotoval v Pariz, kjer ga je sprejel novi francoski predsednik Francois Hollande. Po napovedih bo tudi v ospredju nujnih pogovorov Sirija, glede katere sta Rusija in Francija na nasprotnih bregovih. Francija namreč ostro obsoja al Asadov režim, v zadnjem času pa tudi ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja v Siriji.

Putin dvomi v učinkovitost sankcij

Putin se je po obisku Merklove včeraj sestal še s francoskim predsednikom Francoisom Hollandeom, s katerim je prav tako govoril predvsem o razmerah v Siriji. Hollande je na novinarski konferenci po srečanju izpostavil nujnost odhoda sirskega predsednika Bašarja al Asada, Putin pa izrazil dvom v učinkovitost sankcij proti sirskemu režimu.

"Sankcije komaj kdaj delujejo na učinkovit način," je Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal po srečanju s francoskim kolegom.

Hollande je medtem poudaril, da do sankcij mora priti in da brez odhoda al Asada v Siriji ni možna nobena rešitev kriznih razmer.

Putin je po drugi strani izpostavil, da je potrebno v zvezi s Sirijo ravnati natančno in uravnoteženo ter da je Moskva zaskrbljena glede možnosti, da bi razmere postale radikalne in bi ušle izpod nadzora.

loading...
Loading...