stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prozahodne ukrajinske stranke oblikovale koalicijo

Deli na:
Prozahodne ukrajinske stranke oblikovale koalicijo

Foto: Reuters

Prozahodne stranke, ki so slavile na parlamentarnih volitvah v Ukrajini 26. oktobra, so včeraj oblikovale parlamentarno koalicijo, ki bo prvič v neodvisni Ukrajini imela zadostno večino za spreminjanje ustave. Stranke so tudi podpisale koalicijsko pogodbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah ukrajinskega premierja Arsenija Jacenjuka bo v novi koaliciji 300 od skupno 450 poslancev.

Blok ukrajinskega predsednika Petra Porošenka in Ljudska fronta premiera Arsenija Jacenjuka sta osvojila okoli 22 odstotkov glasov. Na tretjem mestu je stranka Samopomoč župana Lvova Adrija Sadovjija, v parlament pa so se uvrstili še proruski Opozicijski blok, populistična Radikalna stranka in stranka Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko.

Peterica strank, ki so se na volitvah uvrstile v parlament, je koalicijsko pogodbo podpisala po več tednih pogajanj. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, koalicijska pogodba kot cilje opredeljuje približevanje EU, članstvo v zvezi Nato ter predvideva odpravo imunitete za poslance in sodnike.


Prav članstvo v Natu naj bi bilo glede na dogovor koalicijskih partneric prednostna naloga nova vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jacenjuk je dejal, da koalicijski dogovor vsebuje zapletene in boleče, a nujne reforme. "Za te reforme bodo odgovorne celotne ukrajinske oblasti - predsednik, parlament in vlada," je poudaril.

Kot je dejal Porošenko, bo Jacenjuk tudi v novi vladi obdržal položaj premierja. Parlament bo sicer o tem njegovem predlogu glasoval prihodnji teden. Je pa obenem Porošenko napovedal obsežno preoblikovanje trenutne ministrske ekipe.

Novica o oblikovanju koalicije in podpisu koalicijske pogodbe je v javnost prišla tik pred obletnico množičnih protestov v Ukrajini, ki so z oblasti odnesli nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča. V Kijevu so bile ob obletnici predvidene številne spominske slovesnosti.