Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protestniki vdrli v urad makedonskega predsednika

Deli na:
Protestniki vdrli v urad makedonskega predsednika

Foto: Twitter

V Skopju so že drugi dan potekali rotesti zaradi odločitve predsednika države Gjorga Ivanova o pomilostitvi vpletenih v prisluškovalno afero. Na protestih v Skopju in Bitoli je po poročanju makedonskih medijev zvečer prišlo do nasilja. V Skopju so vdrli tudi v urad predsednika, v spopadih med policisti in protestniki je bilo več ranjenih.

V središču Skopja se je pred predsednikovim uradom zbralo več tisoč ljudi, ki so v poslopje metali različne predmete in razbili vsa okenska stekla. V poslopje so metali jajca, steklenice in pirotehnična sredstva, je poročala televizija Telma.

Kasneje so vdrli v urad predsednika, skozi okna pometali pohištvo in ga nato zažgali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je prijela 12 ljudi, ranjen je bil neki novinar, je povedal tiskovni predstavnik policije.

Protestniki zahtevajo odstop predsednika Ivanova, zamrznitev za 5. junij napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev ter oblikovanje tehnične vlade, ki bi organizirala demokratične in verodostojne volitve, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Do spopadov je prišlo, ko so protestniki skušali prebiti policijski kordon in se napotiti proti sedežu vladajoče stranke VMRO-DPMNE. Pri tem je bilo več ljudi ranjenih. Protestniki so se nato razbežali po ulicah prestolnice.

Pristaši vladne VMRO-DPMNE so se v Skopju zbrali pred sedežem opozicijske stranke SDSM, a v veliko manjšem številu, poročajo makedonski mediji, ki so poročali o pretepih in incidentih tudi na protestih v Bitoli.

Zaradi odločitve o pomilostitvi je glavna opozicijska stranka, Socialdemokratska zveza Makedonije (SDSM), v parlament vložila pobudo za postopek odstavitve predsednika. Možnost obravnave pobude je sicer vprašljiva, saj se je parlament pred volitvami že razpustil.

Med 56 pomiloščenimi so poleg bivšega premierja Nikole Gruevskega tudi bivši vodja makedonske tajne službe Sašo Mijalkov in notranja ministrica Gordana Janukolovska. Kot je bilo še objavljeno v uradnem listu, je med pomiloščenimi tudi vodja SDSM Zoran Zaev, kar je ta že zavrnil.

Makedonska opozicija je lani objavila prisluhe, ki naj bi nastali s prisluškovanjem telefonom sodelavcev premierja Gruevskega več kot 20.000 ljudem in naj bi dokazovali širok nadzor vlade nad novinarji, sodniki in javnimi uslužbenci. Prav tako naj bi bile iz prisluhov razvidne volilne manipulacije. Posebno tožilstvo se je s primerom ukvarjalo od septembra lani.

Odločitev Ivanova je že naletela na kritike EU in ZDA.