zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prisluškovalna afera maje poljsko vlado

Deli na:
Prisluškovalna afera maje poljsko vlado

Foto: Reuters

Prisluškovalna afera na Poljskem dobiva vse večje razsežnosti in bremeni premiera Donalda Tuska. Novi na skrivaj nastali posnetki namreč namigujejo na to, da je Tuskova vladajoča Državljanska platforma (PO) leta 2005 po umiku predsedniške kandidature Zbigniewa Relige plačala stroške njegove kampanje.

V zameno za poplačilo stroškov pa naj bi Religa v volilnem boju podprl Tuska. Ta dogovor naj bi bil razviden iz posnetega pogovora med nekdanjim prometnim ministrom Slawomirom Nowakom, podpredsednikom plinskega koncerna PGNiG Andrzejem Parafianowiczem in nekdanjim poveljnikom posebne enote Grom Dariuszom Zawadko, ki ga je objavila poljska revija Wprost.

"Leta 2005 smo pokrili njegove stroške, da bi se umaknil," naj bi na posnetku razložil Nowak, ki je bil leta 2005 vodja Tuskovega volilnega štaba. Religa je v zameno svoje privržence pozval k podpori Tuska. Nekdanji šef volilnega štaba Relige Aleksander Pociej je te očitke že zanikal, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po ocenah poznavalcev tovrstno kupovanje glasov pravno ni sporno, je pa etično vprašljivo. Tudi poljska volilna komisija je razložila, da PO ni kršila zakona. Tusk je sicer leta 2005 veljal za favorita za predsednika, a je kljub temu na koncu izgubil proti kandidatu stranke Zakon in pravičnost (PiS) Lechu Kaczynskem.



Prisluškovalna afera, ki je izbruhnila pred dobrim tednom dni, je vse večji trn v peti poljske vlade. Najnovejša javnomnenjska raziskava televizije TVP kaže, da 51 odstotkov vprašanih predčasne volitve vidi kot najboljšo rešitev za trenutno krizo zaupanja. 36 odstotkov jih ne podpira razpisa predčasnih volitev.

Po podatkih raziskave bi se v primeru volitev PO morala posloviti od oblasti, saj bi 31 odstotkov volivcev glasovalo za PiS. Za PO bi jih glasovalo 24 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tusk se bo sicer v sredo v parlamentu izrekel o aferi. PiS medtem zahteva vložitev konstruktivne nezaupnice vladi, opozicijske levičarske stranke pa si želijo predčasnih volitev.