stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prihaja Elizabeta II.

Deli na:

Britanska kraljica Elizabeta II., monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, bo prihodnji teden na državniškem obisku v Sloveniji. Na prestolu je že 56 let, ki so jih zaznamovale številne zgodovinske prelomnice, od druge svetovne vojne do padca Berlinskega zidu, pa tudi javnosti znane osebne težave njenih otrok.

Britanska kraljica Elizabeta II., monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, bo prihodnji teden na državniškem obisku v Sloveniji. Na prestolu je že 56 let, ki so jih zaznamovale številne zgodovinske prelomnice, od druge svetovne vojne do padca Berlinskega zidu, pa tudi javnosti znane osebne težave njenih otrok.

Slovenija je pred enim pomembnejših obiskov iz tujine doslej. Na tridnevni državniški obisk bosta namreč v torek prispela britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški. Gre za prvi tovrsten obisk pri nas. Gostitelj bo predsednik republike Danilo Türk s soprogo, obisk pa bo priložnost za utrditev vezi med državama.

Kraljica Elizabeta II. je imela odprto vabilo za obisk že dlje časa oziroma od obiska tedanjega predsednika Milana Kučana leta 2001 v Veliki Britaniji. Predsednik republike Danilo Türk je vabilo obnovil in britanska kraljica je povabilo sprejela.

Gostitelj Türk bo s soprogo Barbaro Miklič Türk Elizabeto II. in vojvodo Edinburškega po prihodu z vojaškimi častmi pozdravil na gradu Brdo, izmenjala si bosta tudi darila in odlikovanja. Zvečer bo na gradu Brdo tudi svečana večerja z nagovoroma kraljice in predsednika republike, na katero so povabljeni številni gostje. Elizabeta II. bo pred večerjo na kratko sprejela predsednika DZ Pavla Gantarja in premiera Janeza Janšo.

Pred tem si bo visoka gostja v Ljubljani v torek ogledala glasbeno delavnico britanske mednarodne šole, prve šole v Sloveniji z angleškim učnim programom, medtem pa bo prav tako v ljubljanskem Grand Hotelu Union vojvoda Edinburški obiskal delavnico "Future City Game" (Igra o mestu prihodnosti). Gre za orodje, ki ga je razvil British Council in pomaga ljudem pri iskanju kreativnih rešitev za reševanje dolgoročnih izzivov mest v prihodnosti.

V hotelu bo zatem britanski veleposlanik Tim Simmons v počastitev uspešnega dvostranskega sodelovanja med državama priredil sprejem za 160 gostov, med njimi za predstavnike slovenske vlade, parlamenta in podjetij. Predvideno je tudi srečanje kraljice z osebjem veleposlaništva.

V sredo bo kraljica s soprogom najprej obiskala Lipico in se seznanila s programom klasične jahalne šole, med drugim pa se bosta udeležila še sprejema za udeležence konference "Trajnostni razvoj za doseganje nacionalne konkurenčnosti". Udeležencem bo spregovoril tudi britanski zunanji minister David Miliband, ki bo med obiskom spremljal kraljevi par.

Elizabeta II. bo ob obisku v Lipici simbolično v dar prejela lipicanca, ki pa bo ostal v trajni oskrbi kobilarne Lipica. Na programu v okviru obiska Lipice je tudi srečanje z mladimi, dobitniki nagrad projekta "Lipica".

V nadaljevanju bo v sredo na Ljubljanskem gradu, kjer bo tudi srečanje kraljice z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, kosilo. Za približno 80 gostov, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji, ga bo v čast kraljici in vojvodi Edinburškemu priredil britanski veleposlanik Simmons.

S slovensko prestolnico se bosta kraljica in princ Philip pobližje seznanila med sredinim sprehodom po Tromostovju, kjer ju bodo lahko pozdravili tudi mimoidoči. Kraljevi par se bo nato v Slovenski filharmoniji udeležil še podelitve priznanj programa za mlade MEPI. Gre za program, ki mlade spodbuja k dejavnemu in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa.

Obisk, ki so ga pripravljali že nekaj mesecev, intenzivneje pa zadnje tri mesece, bosta britanska kraljica in vojvoda Edinburški sklenila v četrtek, ko ju bo ob odhodu pospremila častna četa.

Predsednik republike Türk je v četrtkovem pogovoru za TV Slovenija dejal, da bo obisk zgodovinski dogodek. To je prvič, da kraljica ene najstarejših evropskih monarhij prihaja na obisk v Slovenijo, v eno najmlajših evropskih držav, je dodal.

Po besedah britanskega veleposlanika je trenutek obiska "perfekten". Slovenija je v prvi polovici letošnjega leta predsedovala Evropski uniji, odnosi med državama pa so v tem trenutku na najvišji možni ravni, je Simmons dejal pred obiskom.

Obisk njenega veličanstva je sicer drugi kakega predstavnika britanske kraljeve družine v relativno kratkem času, septembra lani je namreč Slovenijo v vlogi odposlanca britanskega zunanjega ministrstva in urada za mednarodno trgovino in investicije obiskal vojvoda Yorški, princ Andrew.

Slovenijo je novembra 1998 obiskal tudi prestolonaslednik Charles, ki si je takrat ob Ljubljani ogledal še Bled in Triglavski narodni park. Že oktobra 1996 je bila na obisku princesa Anne, in sicer v vlogi predsednice sklada Rešite otroke.

Sicer pa državi povezuje odlično sodelovanje na vseh ravneh, med drugim na področjih podnebnih sprememb in energetskih politik, ekonomskih reform znotraj EU, evropske sosedske politike in pri politiki EU do Zahodnega Balkana.

Stiki so razvejani. Kot prvi slovenski premier je leta 1994 obiskal Veliko Britanijo Janez Drnovšek, leta 2001 pa se je tam kot prvi predsednik na uradnem obisku mudil Milan Kučan. Kraljica je novembra lani ob uradnem obisku v Veliki Britaniji sprejela premiera Janeza Janšo, leta 2004 je bil tam na delovnem obisku tudi tedanji premier Anton Rop.

Türk se bo z Elizabeto II. v vlogi predsednika republike sešel prvič, se je pa marca letos mudil v Londonu, kjer se je srečal z britanskim premierom Gordonom Brownom. Sicer pa sta Ljubljana in London izmenjala več obiskov tudi na ministrski ravni.

Diplomatski odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo so bili vzpostavljeni leta 1992. Slovenski veleposlanik v Londonu je trenutno Iztok Mirošič, medtem ko Veliko Britanijo v Sloveniji diplomatsko zastopa Tim Simmons.

Medsebojna trgovinska menjava kljub občasnim nihanjem od leta 1992 narašča. Britanski izvoz v Slovenijo je leta 2007 dosegel 300 milijonov evrov, slovenski izvoz v Veliko Britanijo pa približno 470 milijonov evrov. Povečuje se tudi število obiskov britanskih turistov v Sloveniji.

Elizabeta II. bo po Sloveniji odpotovala še na državniški obisk na Slovaško. Odkar je leta 1952 sedla na britanski prestol, so bili obisk v tujini pomemben del njenih uradnih dolžnosti in pogosto tudi zgodovinski. Na prvem državniškem obisku je bila junija 1955 na Norveškem, oktobra 1972 pa tudi v tedanji Jugoslaviji.

Državniški obisk Elizabete II. bo prvi tovrstni v Sloveniji. Doslej je bil namreč najvišji rang obiska uradni obisk, tudi po pogovoru z britansko stranjo med pripravami nanj pa so v uradu predsednika republike pripravili ustrezno spremembo sklepa o zagotavljanju protokolarnih pravil, ki je sicer še v vladni proceduri. To bo najvišji rang, ki mu je med drugim prirejen postopek sprejema in pozdrava ob odhodu, so pojasnili v uradu predsednika republike.

Državniška darila, ki si jih bosta izmenjala predsednik Türk in kraljica Elizabeta II., so še skrivnost. Je pa znano, da bo predsednik ob obisku odlikoval njeno veličanstvo z redom za izredne zasluge Republike Slovenije, kraljica Elizabeta II. pa slovenskega gostitelja s križem Knight Grand Cross, red "The Most Honourable Order of the Bath".

Ob kraljičinem obisku bodo veljali posebni varnostni ukrepi, dogodek pa je pritegnil tudi veliko medijske pozornosti. Kot so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje, je po zadnjih podatkih akreditiranih okoli 245 predstavnikov domačih in 26 britanskih medijev.

Biografija 

Elizabeth Alexandra Mary Windsor se je rodila 21. aprila 1926. Je prvi otrok vojvodinje in vojvode yorških, ki sta potem, ko se je vojvodov brat Edvard VIII. 11. decembra 1936 zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson odpovedal prestolu, postala kralj Jurij VI. in kraljica Elizabeta. Kraljevemu paru se je 21. avgusta 1930 rodila še hči Margareta, družina pa si je bila zelo blizu.

Mladost prestolonaslednice je bila brezskrbna, princesa, ki je imela veliko željo po znanju, pa se je z leti s starši vse pogosteje udeleževala uradnih dolžnosti. Njeno poroko z grškim princem Philipom, ki je po poroki postal vojvoda Edinburški, so na dvoru praznovali 20. novembra 1947. Paru so se v zakonu rodili štirje otroci: leta 1948 prestolonaslednik Charles, dve leti kasneje princesa Anne, nato pa še princa Andrew (1960) in Edward (1964). Kraljica in njen soprog imata osem vnukov, Elizabeta II. pa je lani kot prva britanska monarhinja praznovala diamantno poroko.

Prestol je zasedla, potem ko jo je med potovanjem po Keniji 6. februarja 1952 pretresla vest, da ji je za posledicami raka na pljučih umrl oče. Nemudoma se je vrnila domov in prevzela krono, 2. junija 1953 pa je bila v londonski Westminstrski opatiji tudi uradno okronana za britansko kraljico. Njeno življenje se je drastično spremenilo in je odtlej posvečeno službi domovine.

V javnosti sta prevladovali njena umirjenost in zbranost, zaradi česar je postala mednarodna ikona, pa tudi tarča kritik. O njeni pravi osebnosti je malo znanega, saj v javnosti redko pokaže svoja čustva, poleg tega pa ni še nikoli privolila v intervju.

Minulih 56 let njene vladavine so zaznamovale politične spremembe v Veliki Britaniji in zgodovinski premiki v svetu, od druge svetovne vojne do padca Berlinskega zidu in drugih ključnih dogodkov. V tem času se je sešla s številnimi zgodovinskimi osebnostmi in tudi sama postala del zgodovine.

So pa vladavino Elizabete II. zaznamovali tudi številni škandali, ki so bili pogosto povezani z zasebnim življenjem njenih otrok. Zakoni prvih treh otrok, Charlesa, Anne in Andrewa, so se končali z ločitvami, medtem ko je bila soproga najmlajšega Edvarda, grofica wesseška Sophie, vpletena v škandal, ko je kot predstavnica podjetja za stike z javnostjo in članica britanske kraljeve družine o monarhiji in vodilnih politikih v državi povedala več, kot bi smela.

Pozivi javnosti, da mora monarhija v korak s časom, so bili izrazito glasni leta 1997 ob smrti Charlesove nekdanje soproge, priljubljene princese Diane, ko se je kraljica po mnenju javnosti prepozno odzvala in nagovorila državljane. Britanski dvor je osebna tragedija znova pretresla v letu Elizabetinega jubileja vladanja: 9. februarja 2002 je umrla njena sestra, princesa Margareta, le nekaj tednov kasneje, 30. marca 2002, pa je v 102. letu starosti preminula njena mati.

Na kraljevem dvoru je kljub veliki skrbi za tradicijo v zadnjih letih vendarle prišlo do sprememb. Elizabeta II. se je med drugim udeležila pop koncerta v čast 50. obletnice njene vladavine. Za eno od sprememb je od 9. aprila 2005 mogoče šteti tudi poroko princa Charlesa z dolgoletno ljubico in prav tako ločenko Camillo Parker Bowles. Za slednjo so britanska javnost in mediji potrebovali precej časa, da so jo sprejeli.

Kljub vsem škandalom in krizam Elizabeta II. ostaja eden najtrdnejših stebrov britanske monarhije. Ena najbogatejših Britank, ki šele zadnjih nekaj let plačuje davke, se na leto udeleži številnih uradnih obveznosti, od vrtnih zabav do odprtja bolnišnic in različnih banketov, pozornost pa pritegne tudi s svojimi klobuki in torbicami ter ljubeznijo do psov in konj.

Odkar je na prestolu, je več kot 256-krat potovala na uradne obiske v tujino, in sicer v več kot 129 različnih držav, upoštevajoč ponovne obiske pa je bilo teh obiskov več kot 325. Obiskala je vse članice Britanske skupnosti narodov z izjemo Kameruna, medtem ko so jo največkrat pozdravili v Kanadi.

Prav 82-letna Elizabeta II., šef države v Veliki Britaniji in 15 državah britanske skupnosti narodov Commonwealth, je po vseh letih še vedno najbolj priljubljen član kraljeve družine, ki ji sledijo ostali, med njimi zlasti vnuk, princ William.

Odkar je leta 1952 sedla na prestol, skoraj vsako leto obišče Edinburgh, v tem času pa je prejela več kot tri milijone pisem. Čeprav je njen rojstni dan aprila, ga na Otoku uradno praznujejo junija. Kraljica in vojvoda Edinburški sta doslej v času njene vladavine poslala okoli 37.500 božičnih voščilnic, razkriva uradna spletna stran britanske monarhije.