Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Previdni odzivi po eksploziji na Poljskem: je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe?

Deli na:
Previdni odzivi po eksploziji na Poljskem: je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe?

Poljski predsednik Andrzej Duda - Foto: Facebook/KPRP

Raketa, ki je v torek zvečer padla na skladišče z žitom na vzhodu Poljske in ubila dva človeka, je bila zelo verjetno del ukrajinske zračne obrambe, je danes v Varšavi ocenil poljski predsednik Andrzej Duda. Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki je v tem oziru dejal, da ni potrebe po sprožitvi 4. člena Severnoatlantske pogodbe.

"Absolutno nič ne kaže na to, da bi šlo za namerni napad na Poljsko," je Duda zatrdil po poročanju tujih tiskovnih agencij. "Zelo verjetno je bila to raketa, uporabljena v protiraketnem sistemu, kar pomeni, da so jo uporabile ukrajinske obrambne sile," je dejal.

Kijev je namreč po incidentu v torek zvečer sprva s prstom pokazal na Moskvo, Poljska pa je razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil. Svetovni voditelji so se odzvali zadržano in pozivali k preiskavi.

Rusija je zanikala, da bi šlo za njeno raketo, ter zatrdila, da je bila raketa del ukrajinske protiraketne obrambe.

Glede na navedbe ameriških virov in belgijskega obrambnega ministrstva gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave. Predsednik ZDA Joe Biden je že pred tem kot malo verjetno ocenil možnost, da bi raketa priletela iz Rusije.

Da večina dokazov "kaže na to, da verjetno ne bo potrebno sprožiti 4. člena," je danes sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki, pri čemer je dodal, da ta možnost "ostaja na dosegu rok", poroča poljska tiskovna agencija PAP.

4. člen Severnoatlantske pogodbe določa, da se pogodbenice med seboj posvetujejo, kadarkoli je po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da je absolutno nujno preprečiti eskalacijo vojne v Ukrajini, potem ko je na vzhod Poljske padla raketa in ubila dva človeka. Podobno so se odzvale francoske oblasti, k previdnosti pri odzivu je pozval tudi ameriški predsednik Joe Biden.

"Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zelo zaskrbljen zaradi poročil o eksploziji rakete na poljskem ozemlju," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. "Nujno se moramo izogniti zaostrovanju vojne v Ukrajini."

Tudi Francija je danes pozvala k "izredni previdnosti" glede ugotavljanja izvora rakete na Poljskem in dodaja, da ima veliko držav v regiji podobno orožje. "Logično je, da k temu vprašanju pristopamo z največjo možno previdnostjo," je dejal predstavnik francoskega predsedstva.

"Če ugotovimo, za katero vrsto rakete je šlo, še ni nujno, da s tem ugotovimo tudi, kdo jo je izstrelil," je dejal francoski uradnik in ob tem opozoril na precejšnje tveganje eskalacije vojne. "To je tema, pri kateri res ne želimo narediti napake," je dodal.



Nemški kancler Olaf Scholz je prav tako posvaril pred prenagljenimi sklepi in zaključki v zvezi z incidentom na Poljskem. Dejal je, da "moramo ostati objektivni" in dodal, da je treba počakati na izide preiskave, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

K umiritvi razmer je pozvala tudi Kitajska. "V trenutnih razmerah morajo vse strani ostati mirne in zadržane, da bi se izognile zaostrovanju razmer," je na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prav tako odgovoril na vprašanje o raketi, ki je zadela poljsko ozemlje. "Moram spoštovati izjavo Rusije ... morda je prišlo do tehnične napake ali česa drugega. Bistveno je, da se najprej opravi preiskava," je dejal.

"Vztrajanje pri kazanju s prstom na Rusijo bi bila provokacija. V tej vojni ni treba iskati še tretje strani. Vsi potrebujemo mir," je po navedbah AFP dodal Erdogan.

Tudi Bela hiša je bila v prvih odzivih previdna in uradno še nikomur ni pripisala krivde za izstrelitev rakete.

V zgodnjem jutranjem telefonskem klicu z Balija je Biden poljskemu kolegu Dudi dejal, da "morata s svojima ekipama ostati v tesnem stiku, da bi določila ustrezne naslednje korake v nadaljevanju preiskave", so sporočili iz Bele hiše.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes pozval svoje rojake, naj ostanejo mirni, Duda pa je že pred tem dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je raketa priletela, in da je po njegovem mnenju šlo za osamljen incident.

Glede na nekatere navedbe naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. To je po informacijah nemške tiskovne agencije dpa Biden sam dejal na izrednem srečanju z voditelji Nata in skupine G7.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se po navedbah BBC sklicuje na tri neimenovane ameriške uradnike, gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave, ki kažejo, da so raketo, ki je padla na Poljsko, ukrajinske sile izstrelile v obrambo pred prihajajočo rusko raketo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nemudoma obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20, rusko obrambno ministrstvo pa krivdo kategorično zanika in vse obtožbe zavrača kot provokacije.