kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskava objave tajnih dokumentov o Afganistanu

Deli na:

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je v ponedeljek povedal, da je ameriška administracija že v petek sprožila preiskavo objave več kot 90.000 strani zaupnih dokumentov o vojni v Afganistanu. Preiskavo so torej sprožili še pred nedeljsko objavo dokumentov na spletni strani WikiLeaks.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je v ponedeljek povedal, da je ameriška administracija že v petek sprožila preiskavo objave več kot 90.000 strani zaupnih dokumentov o vojni v Afganistanu. Preiskavo so torej sprožili še pred nedeljsko objavo dokumentov na spletni strani WikiLeaks.

Gibbs je v ponedeljek skupaj z dopisniki ameriških televizij iz Bele hiše prepričeval javnost, da objavljeni dokumenti ne prinašajo nič novega. Čeprav naj bi torej šlo za pogrevanje mlačne vode, pa je Bela hiša obenem zaskrbljena, saj objava imen ter podrobnosti o programih, operacijah in logistiki škoduje vojakom in vsem, ki sodelujejo z njimi v Afganistanu. Izdaja tajnih dokumentov naj bi bila po Gibbsovih besedah kršitev zvezne zakonodaje.

Ni pa povsem jasno, ali to leti tudi na medije, ki so informacije ponatisnili, ali le na WikiLeaks, ki jih je prvi objavil. Dokumente, ki zajemajo časovno obdobje 2004-2009, so sicer objavili še nemška revija Spiegel, ameriški dnevnik New York Times in britanski Guardian. Za zdaj ni jasno, kako je spletna stran WikiLeaks, ki je v ponedeljek napovedala objavo še dodatnih dokumentov, sploh prišla do teh papirjev. Vendar pa je eden od ustanoviteljev spletne strani slavni avstralski haker in t.i. spletni aktivist Julian Assange.

Za Belo hiši in predsednika ZDA Baracka Obamo je v teh dokumentih najbolj boleča ponovna potrditev dejstva, da pakistanske tajne službe sodelujejo s talibani, medtem ko dajejo Američani Pakistanu milijarde dolarjev za vojno proti terorizmu. Objava dokumentov bo v ZDA zanesljivo vplivala na zmanjšanje podpore Obamovi strategiji v Afganistanu oziroma okrepila pozive k umiku vojakov.

Objavljeni dokumenti med drugim razkrivajo naraščajoč upor talibanov proti mednarodnim silam v Afganistanu (Isaf), zaveznikom pa naj bi se slabih devet let po začetku vojaških operacij v tej državi slabo pisalo. Položaj v Afganistanu naj bi se poslabšal predvsem na severu države, kjer so nameščeni nemški vojaki. Dokumenti tudi razkrivajo obstoj posebnih enot ameriške vojske za likvidacijo talibanskih voditeljev.

Assange je za Spiegel zagotovil, da so pred objavo preverili, ali bodo podrobnosti, ki so jih razkrili, dejansko ogrožale vojake in njihove zaveznike v Afganistanu. Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dejal Assange, sam meni, da je med objavljenimi dokumenti najti dokaze o vojnih zločinih. Ob tem je Assange dejal, da naj sodišče odloči, ali gre dejansko za zločine.