benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred nedeljskim referendumom v Grčiji vse bolj napeto

Deli na:
Pred nedeljskim referendumom v Grčiji vse bolj napeto

Foto: Reuters

Grčija, Evropa in svet bodo danes v pričakovanju nedeljskega referenduma, ki bi utegnil odločati o usodi države v območju evra in prihodnji politični sliki države. Grki imajo tako še dan časa za razmislek, ali sprejeti nove zahteve upnikov ali jim kljubovati in se podati v neznano.

Vladajoča Siriza volilce poziva, naj glasujejo proti zadnjim zahtevam upnikov v zameno za nadaljnjo finančno pomoč, saj bodo tako poslali jasno sporočilo evrskim partnericam in Evropski centralni banki (ECB), Evropski komisiji ter Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), da zahtevajo boljši in pravičnejši dogovor.

Grška vlada je prepričana, da si bo tako država izboljšala položaj v pogajanjih s posojilodajalci, glas proti pa po njihovih zagotovilih nikakor ne pomeni izstopa iz evrskega območja oz. EU, saj Grčija tja preprosto sodi.

Iz Bruslja in drugih evropskih prestolnic medtem prihajajo pozivi Grkom, naj glasujejo za, saj bo drugače položaj države zelo oslabljen, njena prihodnja usoda pa neznana. Referendum naj bi na kocko postavil tudi grški položaj v območju evra, se še glasi sporočilo evropskih voditeljev.

V Atenah so se v petek zvečer odvile množične demonstracije obeh strani - tako za potrditev kot za zavrnitev referendumskega vprašanja.

Ne glede na izid čaka sicer že tako prezadolženo in finančno oslabljeno državo težka in negotova prihodnost. Pogajanja z upniki bodo tako ali drugače težka in neusmiljena. Grčija je po ugotovitvah upravnega odbora začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF uradno že plačilno nesposobna, plačala pa ni niti junijskih obveznosti do IMF.

Ti dejstvi za državo še nimata takojšnjih posledic. Evrski upniki so se namreč odločili, da od Grčije še ne bodo zahtevali takojšnjega poplačila vseh posojil iz mehanizma, najhujša takojšnja posledica neporavnanih obveznosti do IMF pa je nezmožnost dostopanja do sredstev sklada.

A finančne potrebe Grčije so velike, prav tako pa bo v prihodnje treba najti rešitev za velikanski dolg do evrskih partneric in ECB. Prvi roki za nova odplačila sledijo že zelo kmalu.

Vse to visi nad grškimi volilci, ki morajo najprej v času zaprtih bank in omejenih dvigov denarja na bankomatih pripotovati do krajev, kjer so registrirani v volilnih imenikih. V Grčiji to ni po pravilu v kraju bivanja.

Grčija je referendum nazadnje izvedla leta 1974, ko je 69 odstotkov volilnih udeležencev po padcu vojaške diktature glasovalo proti vrnitvi monarhije in izbralo republiko.